Αϋπνία; Κι όμως υπάρχει λύση

Γράφει ο/η:    Πολλοί παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να απολαύσουν έναν καλό ύπνο το βράδυ, με αποτέλεσμα να ξυπνούν κουρασμένοι και να μην μπορούν να αποδώσουν στην καθημερινότητα τους.

Ιδιαίτερα αυτό το χρονικό διάστημα που τα προβλήματα είναι πολλά, ο ύπνος έχει γίνει πολύτιμος. Υπάρχει λοιπόν τρόπος για να απολαύσουμε έναν ξεκούραστο ύπνο; Ναι υπάρχει!

1.    Το υπνοδωμάτιο είναι χώρος για ύπνο και για τις ιδιαίτερες στιγμές μας.
Δεν είναι προέκταση του γραφείου μας για να κουβαλάμε δουλειά εκεί. Ούτε χώρος για να δούμε τηλεόραση. Αυτές οι δραστηριότητες μας αγχώνουν – η τηλεόραση τον τελευταίο καιρό ασχολείται με την οικονομική κατάσταση της χώρας μας – με αποτέλεσμα να συνδέουμε το κρεβάτι με το στρες και όχι την ξεκούραση.

2.    Ο φωτισμός του χώρου ας είναι χαμηλός και απαλός.
Ο φωτισμός της οροφής είναι συνήθως «σκληρός» και δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε. Ο φωτισμός όμως από ένα φωτιστικό δαπέδου είναι σίγουρα πιο απαλός με αποτέλεσμα να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε ευκολότερα.

3.    Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μην παραμείνετε στο κρεβάτι.
Σηκωθείτε και αλλάξτε δωμάτιο. Μην προσπαθήσετε να επιβάλλεται στον εαυτό σας να κοιμηθεί, γιατί θα προκαλέσετε άγχος για τον ύπνο και θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις στο μυαλό σας μέσω της γνωσιακής επεξεργασίας τύπου: «Δεν μπορώ να κοιμηθώ», «Θα σέρνομαι αύριο στη δουλειά», «Τι μου συμβαίνει και έχω αϋπνία;» Σκέψεις τέτοιου τύπου δεν θα βοηθήσουν, αλλά σίγουρα θα παρατείνουν την αϋπνία σας!

4.    Εντάξτε την γυμναστική στη ζωή σας, αν είναι δυνατόν.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η γυμναστική είναι αντικαταθλιπτική, οπότε μας βοηθάει και στον ύπνο, καθώς και στην συγκέντρωση και την επίλυση προβλημάτων.

5.    Αν ροχαλίζετε, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Αν έχετε ιστορικό άπνοιας – δηλαδή σας κόβετε η αναπνοή την ώρα του ύπνου – επιβάλλεται να επισκεφθείτε έναν γιατρό, γιατί μπορεί να είναι ένδειξη για προβλήματα όπως η παχυσαρκία και η υψηλή πίεση.