Πώς να παραμένουμε ψύχραιμοι στις στιγμές των μεγάλων εντάσεων

Γράφει ο/η:    
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ζούμε σε δύσκολες εποχές! Η οικονομία είναι αβέβαιη, τα περισσότερα αγαθά έχουν γίνει… «απλησίαστα», η καθημερινότητα είναι προβληματική και εμείς ωθούμε τους εαυτούς μας στα άκρα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της ζωής.
Πώς μπορούμε να παραμείνουμε ισορροπημένοι μέσα σ’ αυτή την «καταιγίδα» των αγχωδών εξελίξεων;

Χρειάζεται προσπάθεια. Όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πώς;

1. Σωστές εισπνοές.
Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά, ιδίως την ώρα της κρίσης άγχους. Πολλοί κάνουν το λάθος να παίρνουν βαθιές και γρήγορες εισπνοές απ’ το στόμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν υπεροξυγόνωση στον εγκέφαλο, να ζαλίζονται και ίσως να λιποθυμούν μερικές φορές. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος; Εισπνέουμε βαθειά, αλλά πάντα απ’ την μύτη, μετράμε μέχρι το πέντε και εκπνέουμε αργά απ’ το στόμα. Ποτέ το αντίθετο. Όταν εκπνέουμε, προσπαθούμε να βγάλουμε όλο τον αέρα και σιγά – σιγά να επαναφέρουμε την αναπνοή μας στην φυσιολογική της κατάσταση.

2. Ελαφριά άσκηση.
Αναμφίβολα τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά. Βοηθάει τον εγκέφαλο να ξεφύγει από την αγχώδη κατάσταση, εμάς να ανεβάσουμε την διάθεσή μας, να αποκτήσουμε δύναμη και να ηρεμίσουμε το μυαλό και το σώμα με αποτέλεσμα να αλλάξει η προοπτική που βλέπουμε τα πράγματα.
Δεν υπάρχει χρόνος; Είναι εύκολο… κάντε μία βόλτα με τα πόδια για 30 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα ή έναν δεκάλεπτο περίπατο καθημερινά. Σίγουρα θα νιώσετε καλύτερα, πιο ξαλαφρωμένοι και με καλύτερη ψυχολογία. 

3. Κρατήστε συντροφιά στους άλλους.
Είμαστε κατ’ εξοχή κοινωνικά όντα και καλό είναι να μην το ξεχνάμε αυτό. Η συντροφιά των άλλων είναι σημαντική, γιατί μπορούν να μας πουν την γνώμη τους για ένα πρόβλημα μας και να μας δείξουν μία άλλη οπτική γωνία του, που δεν έχουμε σκεφτεί και έτσι να βρούμε λύση. Επίσης η συζήτηση μαζί τους θα μας χαλαρώσει. Σημαντικό, δεν νομίζετε;

4. Μουσική.
Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην διάθεση μας. Μπορεί να μας φτιάξει το κέφι, να μας θλίψει, να μας ηρεμήσει ή να μας εξαγριώσει. Φτιάξτε ένα cd με την αγαπημένη σας μουσική και όταν νιώθετε ότι έχετε ανάγκη για ηρεμία ή για «νοερό ταξίδι» βάλτε το να παίζει. Το μυαλό σας θα σας ευγνωμονεί, το ίδιο και το σώμα σας, γιατί θα καταφέρει να χαλαρώσει!