Μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι ... για πάντα;

 Της Έφης Κεραμιδά
Ψυχολόγος – Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους; Ποιο το κέρδος και ποιο το κόστος της ευτυχίας; Μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι για πάντα άραγε;
Αναλόγως... πόσο πρόθυμοι είμαστε να το ανακαλύψουμε... Κι αυτό γιατί για να παραμείνει κάποιος ευτυχισμένος χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια και δέσμευση.  Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εστιάσουμε στην θετική πλευρά των πραγμάτων και όχι στην αρνητική.
Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Με στρατηγική φυσικά!

1. Καταμετρήστε τα θετικά της ζωής σας.
Κρατήστε «Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης» στο οποίο θα γράφετε 3 με 5 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Τι μπορεί να είναι αυτά; Τα λουλούδια που άνθισαν στο μπαλκόνι σας, τα πρώτα βήματα που έκανε το παιδί σας, τον ωραίο καφέ που ευχαριστηθήκατε παρέα με τους φίλους σας. Καταγράψτε στο Ημερολόγιο τις σκέψεις σας μία φορά την εβδομάδα, κάθε Σάββατο για παράδειγμα και προσπαθήστε να το ανανεώνεται με φρέσκιες ιδέες κάθε φορά. 
2. Εξασκηθείτε σε πράξεις καλοσύνης.
Η περίοδος που διανύουμε σίγουρα είναι δύσκολη. Οι γύρω μας είναι συνήθως επιθετικοί και έτοιμοι για καυγά. Κρατήστε την ψυχραιμία σας ακόμα και όταν νομίζετε ότι οι αντοχές σας τελειώνουν. Προσπαθήστε να είστε ευγενικοί και καλοσυνάτοι με τους άλλους και αυτό θα πυροδοτήσει θετική ανάδραση τόσο σε εσάς όσο και στο περιβάλλον σας!  
3. Καλλιεργείστε την αισιοδοξία.
Καθημερινά αφιερώστε ένα 10λεπτο για να οραματιστείτε το μέλλον. Που θα θέλατε να βρίσκεστε σε μερικά χρόνια από σήμερα; Τι θα θέλατε να κάνετε; Με ποιους; Οραματιστείτε ότι όλα πηγαίνουν καλά, έτσι όπως θα θέλατε... Ότι καταφέρατε δηλαδή τους στόχους που βάλατε και πραγματοποιήσατε τα όνειρα σας. Αυτό θα σας δώσει ένα αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης.
4. Μάθετε να ξεχνάτε.
Αφήστε τον θυμό, την δυσαρέσκεια, την επιθυμία για εκδίκηση και προχωρήστε χωρίς αυτό το βάρος προς το μέλλον. Γράψτε ένα γράμμα – αλλά μην το στείλετε – στο πρόσωπο που σας πλήγωσε πολύ και σας αδίκησε και  περιγράψτε τα συναισθήματα σας. Μετά συγχωρήστε το. Θα νιώσετε ξαλαφρωμένοι και έτοιμοι να κατακτήσετε το μέλλον, αφού αφήσατε πια το παρελθόν πίσω σας!
5. Επικεντρωθείτε στην «ροή» εμπειριών.
Όταν έχουμε απορροφηθεί απ' την δουλειά, δεν παρατηρούμε πως περνάει η ώρα, ούτε τι συμβαίνει γύρω μας, έτσι χάνουμε τα δρώμενα και δεν γευόμαστε τις εμπειρίες.  Ας προσπαθήσουμε να παρατηρούμε περισσότερο γύρω μας τι συμβαίνει έτσι ώστε να ζούμε τις στιγμές και όχι να τις χάνουμε.
6. Επενδύστε σε σχέσεις.
Ένας μεγάλος παράγοντας για την ευτυχία είναι οι δυνατές προσωπικές σχέσεις. Όταν υπάρχει στη ζωή μας κάποιος να μας υποστηρίζει και να μας στηρίζει, νιώθουμε ικανοί να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Γι' αυτό ας δώσουμε περισσότερη σημασία στις σχέσεις μας. Ας διασκεδάσουμε τις ώρες που βρισκόμαστε γύρω απ' τους συγγενείς, φίλους ή γνωστούς μας και ας αφήσουμε τις αρνητικές σκέψεις για αργότερα. Μην χάνουμε την ουσία για χάρη της ανασφάλειας.
7. Αποφυγή υπερ-αναλυτικής σκέψης.
Δενείναιόλεςοιώρεςτοίδιο. Δεν υπάρχει λόγος να επικεντρωνόμαστε συνέχεια στα αρνητικά της ζωής και στα προβλήματα. Ούτε να υπερ-αναλύουμε λάθη που έχουμε διαπράξει ή που νομίζουμε ότι έχουμε διαπράξει. Ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, να αποφεύγουμε να βιώνουμε την πίεση σαν μοναδική κατάσταση, αλλά να βρίσκουμε διεξόδους, όπως το γυμναστήριο, οι βόλτες με φίλους, ένα γεύμα με καλή παρέα, έναν καφέ στην θάλασσα. Αυτό θα μας ανανεώσει και θα μας «βγάλει» απ' τις αρνητικές μας σκέψεις.   
8. Ας Απολαύσουμε τις χαρές της ζωής.
Παρατηρήστε τις μικρές, ευχάριστες στιγμές της ζωής σας. Αυτές οι στιγμές είναι μαγικές και αν επικεντρωθείτε θα διαπιστώσετε κάποιες ιδιότητες που δεν προσέχατε μέχρι πρότινος, όπως για παράδειγμα το άρωμα ενός πορτοκαλιού ή ενός φρεσκοψημένου ψωμιού, η ζεστασιά του ήλιου, η μυρωδιά του χώματος μετά απ' την βροχή... Οι χαρές δεν βρίσκονται μόνο στα μεγάλα γεγονότα, αλλά στις μικρές μοναδικές, καθημερινές στιγμές μας.
9. Φροντίστε την Ψυχή σας.
Επενδύστε στην πνευματικότητα. Διαβάστε ένα καλό βιβλίο, συζητήστε με φίλους για πνευματικά θέματα ή ψάξτε για το νόημα της ζωής. Μην επικεντρωνόμαστε καθημερινά μόνο στα πεζά προβλήματα της ζωής και στις δυσκολίες. Ο καθένας έχει την δική του φιλοσοφία, ας την μοιραστούμε με τους άλλους και ας δημιουργήσουμε έναν κύκλο πνευματικότητας που χαλαρώνει τον νου και φροντίζει την ψυχή.
10. Βάλτε Στόχους και Δεσμευτείτε σ' αυτούς.
Όταν ξέρουμε για τι προσπαθούμε, είναι ευκολότερο να το πετύχουμε. Όταν αφοσιωνόμαστε σε ένα στόχο, δημιουργούμε και τις συνθήκες για να τον πραγματοποιήσουμε. Αν ο στόχος που θέσαμε, στην πορεία δεν μας ικανοποιεί, ας τον αλλάξουμε. Ας γίνουμε δημιουργικοί και ας εντάξουμε την έκπληξη στην ζωή μας. Θα «σπάσουμε» έτσι την ρουτίνα και θα βάλουμε χρώμα στις ημέρες μας.
Τα μυστικά της ευτυχίας μπορεί να είναι εύκολο να τα μάθουμε, αλλά δύσκολο να τα πραγματοποιήσουμε. Γι' αυτό χρειάζεται καθημερινή πρακτική εξάσκηση και επικέντρωση στον στόχο μας. Τι προτιμούμε; Μία ζωή γεμάτη δυστυχία και προβλήματα ή μία ζωή με μικρές, αλλά και μεγάλες χαρές; Η ευτυχία τελικά κατασκευάζεται και μόνο από εμάς!