Ας μην κρατάμε τα άχρηστα! Ανανέωση τώρα!

Γράφει ο/η:    Δυσκολεύεστε να πετάξετε ακόμα και τις εφημερίδες; Κρατάτε τα πάντα στο σπίτι, από πλαστικές σακούλες μέχρι καπάκια από αναψυκτικά; Υποφέρετε στην ιδέα ότι θα «αποχωριστείτε» κάποιο ασήμαντο μικρο-πράγμα που κουβαλάτε μαζί σας χρόνια; Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι οδηγεί ένα άτομο να συσσωρεύει άχρηστα αντικείμενα; 
Για μερικούς, η υπερσυσσώρευση είναι μία μορφή αγχόλυσης. Όταν μία απειλητική σκέψη περνάει από το μυαλό και δεν μπορούν να την διαχειριστούν τότε καταφεύγουν σε καταναγκασμούς, πράξεις δηλαδή που φέρνουν αγχόλυση, όπως η υπερσυσσώρευση. Μιλάμε για Ιδεοψυχαναγκασμούς, που σε παθολογικό επίπεδο χρειάζονται θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει άμεσα να συμβουλευτούν ένα ψυχολόγο και να ζητήσουν βοήθεια!

Όμως τι μπορούμε να κάνουμε όταν αυτή η «εμμονή» είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια; Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε αυτό το χάος που δεσπόζει στη ζωή και στο σπίτι μας; Πώς μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα τις ζωές μας;

- Ας αφήσουμε την νοσταλγία και ας ζήσουμε στο σήμερα.
Εντάξει, το αρκουδάκι που σας χάρισε η φίλη σας την εποχή που ήσασταν στο δημοτικό, έκανε τον κύκλο του. Δεν έχει κανένα νόημα να το κουβαλάτε μαζί σας μετά από 25 χρόνια. Είναι καιρός να το αποχωριστείτε… Ας αναρωτηθείτε, γιατί το κουβαλάτε μαζί σας; Τι συμβολίζει για εσάς και γιατί είναι τόσο δύσκολο να το αποχωριστείτε; Κάντε την υπέρβαση και δωρίστε το σε κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη και θα πάρει χαρά απ’ την δωρεά σας. Εσάς δεν σας είναι χρήσιμο πια!

- Αναρωτηθείτε γιατί κάνετε παρορμητικές αγορές ή γιατί δεν μπορείτε να
αντισταθείτε σε οτιδήποτε άχρηστο;
Τι συναισθηματικό κενό προσπαθείτε να καλύψετε; Κι αν αγοράζετε συνέχεια, τι άγχος θέλετε να κατευνάσετε; Αντιμετωπίστε με θάρρος τον εαυτό σας και παραδεχτείτε το πραγματικό πρόβλημα. Και όταν ένα αντικείμενο αχρηστευτεί πετάξετε το! Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας ότι κάποια μέρα θα το φτιάξετε… Μην πέφτετε στην παγίδα του ψέματος.

- Αποφύγετε να αγοράζετε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε άμεσα. Χρησιμοποιήστε αυτά που ήδη έχετε.
Δείτε στα ντουλάπια σας και βγάλτε στην επιφάνεια πράγματα που κρατάτε για «περίπτωση ανάγκης». Αν είναι τρόφιμα, θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα έχουν ήδη λήξει. Πετάξετε τα λοιπόν! Αν είναι ρούχα και έχουν ακόμα το καρτελάκι με την τιμή, φορέστε τα εδώ και τώρα! Θα ανακαλύψετε ότι όσο θα αδειάζουν τα ντουλάπια σας, τόσο πιο ξαλαφρωμένοι θα νιώθετε !

- Κάντε μία λίστα με αυτά που χρειάζεστε.
Μην ξεφεύγετε από την λίστα με τα ψώνια σας. Μην ξελογιάζεστε με διάφορα μικρά και άχρηστα πραγματάκια που δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Επικεντρωθείτε στις πραγματικές ανάγκες και αφήστε τα περαιτέρω… Δεν έχουν χώρο στο σπίτι σας αλλά ούτε και στις ζωές σας!