Χρωστάτε μία συγνώμη; Ναι, αλλά πώς την ζητάτε;

Γράφει ο/η:    
Σε οποιαδήποτε σχέση, φιλική, ερωτική ή συζυγική, υπάρχουν στιγμές εντάσεων και λαθών. Το να ξέρουμε πότε και πώς να ζητάμε συγνώμη είναι ζωτικής σημασίας για την σχέση. Δείχνουμε ότι μπορούμε να δαμάσουμε τον εγωισμό μας, ότι μας ενδιαφέρει ο άλλος και επικοινωνούμε, ότι αναγνωρίζουμε το λάθος μας και πρόθεση μας είναι να επανορθώσουμε.
Πώς γίνεται λοιπόν;

1.    Ας απολογηθούμε στον άλλον ξεκάθαρα.
Ας είμαστε συγκεκριμένοι όταν το κάνουμε. Ας δηλώσουμε ξεκάθαρα για τι απολογούμαστε. Για παράδειγμα: Σου ζητάω συγνώμη που σε έκανα να περιμένεις μισή ώρα. Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι και πλήρως κατανοητοί.

2.    Ας διευκρινίσουμε ότι δεν υπήρχε δόλος.
Είναι πολύ παρήγορο για τον άλλον να γνωρίζει ότι η πράξη μας που τον πλήγωσε έγινε χωρίς σκοπιμότητα, αλλά λόγω κακών συγκυριών. Για παράδειγμα: Άργησα στο ραντεβού μας, γιατί ήταν κλειστοί οι δρόμοι και έπρεπε να περιμένω μέχρι να ανοίξουν.

3.    Ας αποκαταστήσουμε τα πράγματα.
Ας προτείνουμε λύσεις που θα βοηθούσαν να αποφευχθεί το ίδιο λάθος. Για παράδειγμα: Την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε θα φροντίσω να ενημερωθώ για τους δρόμους και να αποφύγω αυτούς που είναι κλειστοί.

4.    Ας ακουμπήσουμε τον άλλον.
Η σωματική επαφή - μία αγκαλιά, ένα χάδι, ένα φιλί – μας βοηθάει να επικοινωνήσουμε μη – λεκτικά με τον άλλον και να του εκφράσουμε την τρυφερότητα μας. Έτσι τον καθησυχάζουμε κιόλας και γεφυρώνουμε την απόσταση μεταξύ μας.

Είναι πολύ σημαντικό όταν ζητάμε συγνώμη να μην είμαστε πιεστικοί και επίμονοι. Αν ο άλλος είναι πολύ θυμωμένος, ας του δώσουμε χώρο να εκφράσει τον θυμό του. Ας τον ακούσουμε. Μετά ας του εξηγήσουμε ότι αναγνωρίζουμε το λάθος μας και πρόθεση μας είναι να μην το επαναλάβουμε, αφού τον πληγώνει. Προσοχή! Να εννοούμε ότι λέμε και να είμαστε ειλικρινείς… αλλιώς δεν θα κερδίσουμε ποτέ την εμπιστοσύνη του και απλώς θα έχουμε κερδίσει λίγο χρόνο!