Θέλω να αλλάξω τη διάθεση μου! Μπορώ; Της Έφης Κεραμιδά
Ψυχολόγος – Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια


 Πολλές φορές αισθανόμαστε άσχημα, θλιμμένα, απαισιόδοξα και ψάχνουμε έναν τρόπο για να φύγουμε απ' αυτή την κατάσταση, να ξεφύγουμε από την απαισιοδοξία και να νιώσουμε καλύτερα. Είναι άραγε αυτό εφικτό;

Φυσικά και είναι. Η διάθεση είναι αποτέλεσμα γνωσιακής επεξεργασίας. Οι σκέψεις που κάνουμε δηλαδή παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πως νιώθουμε. Αν σκεφτόμαστε απαισιόδοξα, χωρίς ελπίδα τότε η διάθεση μας - όπως είναι φυσικό - θα είναι πεσμένη και άσχημη.  Το φίλτρο επίσης που χρησιμοποιούμε πολλές φορές στο μυαλό μας για να φιλτράρουμε την πραγματικότητα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην διάθεση μας. Αν δηλαδή τα φιλτράρουμε όλα μέσα από ένα μαύρο φίλτρο, τότε καλό θα είναι να μην περιμένουμε να είμαστε χαρούμενοι, το αντίθετο μάλιστα.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; 
1.      Ας αλλάξουμε την οπτική γωνία που βλέπουμε τα γεγονότα.
Αυτό για να συμβεί πρέπει να είμαστε αληθινοί και ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Αν λέμε ψέματα και παίρνουμε τον ρόλο του θύματος δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεφύγουμε από την άρνηση. Κάθε γεγονός έχει παραπάνω από μία οπτικές. Ας πούμε για παράδειγμα ότι πηγαίνοντας στην δουλειά μας σκάει το λάστιχο του αυτοκινήτου. Τι θα σκεφτούμε; Ότι είμαστε άτυχοι γιατί θα αργήσουμε στην δουλειά και ο προϊστάμενος θα μας βάλει τις φωνές; Εντάξει, αυτή είναι μία οπτική... Θα μπορούσαμε όμως να σκεφτούμε πόσο τυχεροί είμαστε που δεν κινδύνευσε η ζωή μας, που δεν χάσαμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και δεν ξεφύγαμε της πορείας μας. Αυτές οι σκέψεις δίνουν άλλη οπτική στο συμβάν, δεν νομίζετε;
2.      Ας αγνοήσουμε την αρνητική εσωτερική φωνή μας.
Είναι εύκολο να ακούσουμε την αρνητική φωνή μας από την θετική... κι αυτό γιατί δεν είμαστε εκπαιδευμένοι. Καιρός να εκπαιδευτούμε λοιπόν! Όταν η εσωτερική φωνή μας λέει ότι δεν είμαστε ικανοί και άξιοι ας την διαψεύσουμε. Πώς; Με να την αμφισβητήσουμε, χωρίς να δεχόμαστε για αληθινά αυτά που μας λέει. Γιατί δεν είμαστε ικανοί; Δεν έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα στην ζωή μας; Κι όταν μιλάμε για επιτεύγματα δεν εννοούμε τα άπιαστα και μη-ρεαλιστικά. Μιλάμε για τα μικρά, καθημερινά επιτεύγματα που γεμίζουν με χαρά την ζωή μας... όπως για παράδειγμα ένα γεύμα με φίλους ή ένας καφές. Μία βόλτα με τον σκύλο μας, η φροντίδα του σπιτιού. Κι αυτά είναι επιτεύγματα που δεν μπορεί ο καθένας να τα κάνει – αν και αρκετοί πιστεύουν για το αντίθετο – και που πρέπει να μας κάνουν περήφανους που τα κάνουμε εμείς.
3.      Ας επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας.
Δεν έχουμε συνηθίσει να λέμε μπράβο στους εαυτούς μας, γιατί δεν το θεωρούμε αναγκαίο. Πόσο λάθος κάνουμε! Η θετική επιβράβευση μας γεμίζει αισιοδοξία και περηφάνια. Ας την βάλουμε στο πρόγραμμά μας λοιπόν. Ας αγοράσουμε έναν κουμπαρά και κάθε φορά που κάνουμε κάτι που μας κάνει περήφανους, ας βάζουμε ένα κέρμα. Στο τέλος ας αγοράσουμε κάτι για εμάς – και μόνο για εμάς – και ας χαρούμε γι' αυτό! Αν δηλαδή καθαρίσαμε το σπίτι, ας βάλουμε ένα κέρμα στον κουμπαρά και ας πούμε μπράβο στον εαυτό μας. Ας κάνουμε το ίδιο αν καταφέραμε κάτι μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε βάλει. Το ίδιο για ένα φαγητό που κάναμε και βγήκε νόστιμο.
Βλέπετε; Πολλά πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα και τα προσπερνάμε γρήγορα. Κι όμως τα μικρά πράγματα είναι που δίνουν γεύση στην καθημερινότητα μας και μας φτιάχνουν την διάθεση!