Έκανα λάθος και θέλω να απολογηθώ… αλλά πώς;

efikeramida Της Έφης Κεραμιδά
Ψυχολόγος – Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια.
  Όλοι κάνουμε λάθη και είναι πολύ ανθρώπινο να κάνουμε, γιατί από τα λάθη μας μαθαίνουμε και γινόμαστε πιο δυνατοί. Καμία φορά όμως μπορεί να πληγώσουμε τον άλλον και να χρειαστεί να ζητήσουμε συγνώμη. Συχνά αποφεύγουμε να το κάνουμε γιατί φοβόμαστε τις συνέπειες. Κι όμως μπορούμε να απολογηθούμε χωρίς να χάσουμε το δίκιο μας.
 1. Ας είμαστε ειλικρινείς.
Μην υποτιμούμε τους άλλους, έχουν την ευφυΐα να καταλάβουν πότε τους λέμε ψέματα, πόσο μάλλον πότε η απολογία μας είναι ειλικρινής. Το αποτέλεσμα μια ψεύτικης απολογίας θα μας έκανε κακό και όχι καλό. Η συγνώμη σκοπό έχει να δείξουμε ότι αποδεχόμαστε το λάθος μας και ότι είμαστε έτοιμοι να επανορθώσουμε.
 2. Μη δικαιολογούμε τις πράξεις μας.
Αν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί κάναμε ότι κάναμε, θα φανεί ότι απλά προσπαθούμε να δικαιολογηθούμε και όχι να αναγνωρίσουμε το λάθος μας. Μία τέτοια πράξη μπορεί να φανεί εγωιστική στα μάτια του άλλου και να τον εκνευρίσει ακόμα περισσότερο. Μία απλή εξήγηση αρκεί γιατί αλλιώς χάνουμε την ουσία.
 3. Ας υποσχεθούμε ότι θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάποια συμπεριφορά μας που μπορεί να πλήγωσε τον άλλον.
Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να αλλάξουμε ας μην το υποσχεθούμε γιατί ο άλλος θα περιμένει αυτή την αλλαγή και σε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον δεν θα μας πιστεύει. Η αρχή μπορεί να γίνει σε λεκτικό επίπεδο. Για παράδειγμα αν συνηθίζουμε να αργούμε στα ραντεβού μας, ας μην πούμε στον άλλο «Συγνώμη που άργησα ξανά» αλλά «Σ' ευχαριστώ που με ανέχεσαι ενώ αργώ στα ραντεβού». Η σωστή επιλογή των λέξεων είναι πολύ σημαντική για να περάσουμε το μήνυμα μας. Σ' αυτό το στάδιο καλό είναι να μην αφήνουμε κανένα κενό... ας εξηγούμε αναλυτικά πως νιώθουμε, αλλιώς ο άλλος θα καλύψει τα κενά μόνος του και ίσως εις βάρος μας.
 4. Ας περάσουμε στις πράξεις.
Εντάξει είπαμε στον άλλον πώς νιώθουμε και κάναμε τις υποσχέσεις μας.. αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η συγνώμη μας έγινε δεκτή, θα χρειαστεί να υποστούμε μία περίοδο δοκιμασίας όπου ο άλλος θα δοκιμάζει τις υποσχέσεις μας. Ας είμαστε συνεπείς. Αν πραγματικά μας ενδιαφέρει ο άλλος ας δείξουμε έμπρακτα την μετάνοια μας. Μπορεί να μας φερθεί  ψυχρά με δυσπιστία για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά εμείς δεν πρέπει να τον κατακρίνουμε γιατί συμβάλλαμε σ' αυτή την συμπεριφορά του με τα επαναλαμβανόμενα λάθη μας.
 Εν κατακλείδι  ας αναρωτηθούμε τι είναι σημαντικό για εμάς σε μία τέτοια περίπτωση... ο εγωισμός μας ή η σχέση μας με τον άλλον και ανάλογα ας πράξουμε!!!