Είμαστε καλοί φίλοι;

two-smiles Της Έφης Κεραμιδά
Ψυχολόγος – Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια.
 Η φιλία είναι πολύ σημαντική, γιατί τους φίλους μας τους επιλέγουμε... και μας επιλέγουν κι αυτοί. Πώς τους επιλέγουμε όμως; Με τι κριτήρια; Είναι καθρέφτης μας ή μήπως είναι τελείως διαφορετικοί από εμάς; Και όταν τους επιλέξουμε ξέρουμε πώς να τους συμπαρασταθούμε; Γνωρίζουμε πώς να είμαστε καλοί φίλοι τελικά;  

1. Κάντε μία αυτό-αξιολόγηση.
Κάντε μία ενδοσκόπηση και  αξιολογήστε την φιλία που προσφέρετε στους άλλους και μετά θέστε το εξής ερώτημα... θα σας άρεσε να έχετε έναν φίλο σαν εσάς; Και αν ναι γιατί; Απαριθμήστε τα προτερήματα σας αλλά και τα ελαττώματα σας σαν φίλος. Μπορεί να σας φανεί παράξενο να το κάνετε, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα σημεία σας μέσα σε μία σχέση.
  2. Να είστε υποστηρικτικοί και ειλικρινείς.
Το να είστε καλοί φίλοι δεν σημαίνει ότι το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να πηγαίνετε για καφέ ή για ψώνια με τους φίλους σας... Εντάξει κι αυτά είναι μέρος της φιλίας σας, αλλά δεν είναι τα μόνα... Φιλία σημαίνει να είστε εκεί τόσο στα καλά όσο και στα δύσκολα... Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε για να βοηθήσετε τους φίλους σας, η παρουσία σας και μόνο είναι αρκετή, αρκεί να είναι ουσιαστική. Ας είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς με τους φίλους μας, ακόμα και όταν δεν μας αρέσει κάτι που κάνουν... Είναι καλύτερα να τους το πούμε, παρά να τους το «χτυπήσουμε» αργότερα.
 3. Να ξέρουμε να αποδεχόμαστε.
Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε ιδιορρυθμίες, κάνουμε λάθη, κακές συνειδητές επιλογές  ή να ενεργούμε με τρόπους που αργότερα μετανιώνουμε... Οι καλοί φίλοι το γνωρίζουν αυτό και δεν γυρίζουν την πλάτη τους στις δύσκολες καταστάσεις. Ας αποδεχτείτε λοιπόν τους άλλους, ακόμα και αν προσπαθείτε να τους αλλάξετε γνώμη για κάποια τους επιλογή και δεν σας ακούν. Εντάξει είναι δύσκολο, αλλά αν πραγματικά θέλετε να συμπαρασταθείτε στους φίλους σας πρέπει να το κάνετε ακόμα και όταν δεν συμφωνείτε με τις επιλογές τους.
 4. Ρωτήστε πως μπορείτε να βοηθήσετε καλύτερα τους φίλους σας.
Ο ευκολότερος και πιο άμεσος δρόμος για να γίνετε καλύτεροι φίλοι είναι να ρωτήσετε τους άλλους πως θα το καταφέρετε αυτό! Μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστη αυτή η διαδικασία, αλλά είναι ασφαλέστερη η λεκτική επικοινωνία και κρατάει την σχέση σε ομαλά επίπεδα.
Κάθε σχέση απαιτεί κάποια προσπάθεια για  να διατηρηθεί. Μπορεί να νιώθετε ότι μπορεί να μην έχετε χρόνο για να δουλέψετε την φιλία σας. Μα, δεν χρειάζεται καν... Χρειάζονται μόνο μερικές μικρές αλλαγές και την προθυμία να είστε πιο ειλικρινείς και υποστηρικτοί στους ανθρώπους που αγαπάτε.