Πως θα ξέρω ότι η δουλειά που κάνω μου αρέσει;


 Της Έφης Κεραμιδά
Ψυχολόγος – Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

Κάνουμε δουλειές που θέλουμε ή δουλειές που πρέπει να κάνουμε; Το πρωί σηκωνόμαστε απ’ το κρεβάτι με χαρά γιατί θα πάμε στην δουλειά μας ή με γκρίνια γιατί θα ακολουθήσει μία ακόμα ανούσια ημέρα για εμάς; Κοιτάζουμε το ρολόι και μετράμε τις ώρες και τα λεπτά μέχρι να σχολάσουμε; Με άλλα λόγια, είμαστε ευχαριστημένοι απ’ την δουλειά μας ή όχι; Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι μας αρέσει η δουλειά μας;


1. Η δουλειά μας πρέπει να έχει νόημα.
 Ακόμα και οι πιο διεκπεραιωτικές δουλειές, όπως αυτή της τηλεφωνήτριας, πρέπει να έχει κάποιο νόημα για εμάς. Ότι βοηθάμε τους πελάτες να λύσουν κάποια τους προβλήματα. Ή ότι τους δίνουμε οδηγίες για κάτι που δεν έχουν κατανοήσει. Γενικά, όταν βλέπουμε την δουλειά μας θετικά και βρίσκουμε νόημα για να την κάνουμε σίγουρα η απόδοση μας θα είναι καλύτερη αλλά και εμείς θα νιώθουμε ότι έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό. Ανάλογα με την οπτική γωνία, αλλάζει και το νόημα δηλαδή.
2. Στην δουλειά μας πρέπει να νιώθουμε ολοκλήρωση.
 Όταν νιώθουμε ότι κατορθώνουμε κάτι μέσα απ’ την δουλειά μας τότε νιώθουμε περήφανοι για εμάς. Είναι σημαντικό το συναίσθημα της υπερηφάνειας, γιατί μας παρακινεί για περαιτέρω δράση. Αν εκπληρώνουμε τους στόχους που θέτουμε, τότε νιώθουμε ευτυχείς και είναι σίγουρο ότι θα το ξαναεπιχειρήσουμε… οπότε η απόδοση μας θα είναι σταθερά ανοδική.
 3. Να νιώθουμε καλά με τους συνεργάτες μας.
 Οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες είναι πολύ σημαντικοί σ’ έναν εργασιακό χώρο. Τις περισσότερες ώρες της ημέρες τις περνάμε στην δουλειά, οπότε δυνατές σχέσεις με υπέροχους ανθρώπους είναι ότι καλύτερο για εμάς. Ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό όπου προάγει την ανασφάλεια, σίγουρα δεν είναι ιδανικό για την ψυχική αλλά και σωματική μας κατάσταση. Όταν νιώθουμε ότι μία λάθος μας κίνηση θα φέρει αρνητικά σχόλια και επικρίσεις, περιοριζόμαστε και δεν επικοινωνούμε με τους άλλους. Στο τέλος γινόμαστε εσωστρεφείς, καχύποπτοι και γκρινιάρηδες και σίγουρα λιγότερο ευτυχισμένοι και αποδοτικοί στην εργασία μας.
4. Η δουλειά πρέπει να μας προσφέρει ισορροπία.
 Η δουλειά είναι μέρος της ζωής μας, δεν είναι όλη μας η ζωή. Μία καλή δουλειά πρέπει να μας επιτρέπει να έχουμε ελεύθερο χρόνο για την οικογένεια μας και για την προσωπική μας ζωή. Αν μας απορροφάει όλη μας την ενέργεια και την προσοχή, σίγουρα δεν είναι τόσο υπέροχη όσο νομίζαμε… Αν υποφέρουμε από πνευματική κόπωση, δεν θα μπορούμε να αποδώσουμε σε κανέναν τομέα της ζωής μας και θα είμαστε δυστυχισμένοι. Όσα χρήματα και αν κερδίζουμε, όσες προαγωγές και αν πάρουμε δεν θα νιώθουμε ικανοποίηση, αφού δεν θα έχουμε κανέναν να μοιραστεί την χαρά μας… Μην χάνουμε λοιπόν τον στόχο… Δουλειά και προσωπική ζωή μπορούν να συμβαδίσουν και μάλιστα αρμονικά!