Πώς θα πραγματοποιήσω τα όνειρα μου;


 Της Έφης Κεραμιδά
Ψυχολόγος – Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

Πριν προσπαθήστε να πραγματοποιήσετε κάποιο σας όνειρο ρωτήστε τον εαυτό σας: «Είμαι έτοιμος για αυτό;» Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι θέλουμε και αν είμαστε έτοιμοι να το κατακτήσουμε. Η πραγματοποίηση ενός στόχου δεν είναι εύκολη υπόθεση... θέλει υπομονή και επιμονή. Γι' αυτό καλό θα είναι να είστε έτοιμοι για κάθε αποτέλεσμα πριν καταβάλετε προσπάθεια... και για τα θετικά, αλλά και για τα αρνητικά. Μόνο έτσι θα αποφύγετε την απογοήτευση.
1. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
 Με απόλυτη καθαρότητα. Πριν ξεκινήσετε καλό είναι να διευκρινίσετε επακριβώς όλες τις παραμέτρους του στόχου σας. Δεν είναι καιρός για γενικότητες αλλά για συγκεκριμένες καταστάσεις. Πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι για το τι θέλουμε να πετύχουμε. Ένας τρόπος είναι να γράψετε σε μία κόλλα χαρτί με λεπτομέρειες τον στόχο σας και τις ιδιότητες του. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να είστε ξεκούραστοι, χωρίς συναισθηματική φόρτιση, που μπορεί να σας κάνει να δείτε τα πράγματα αρνητικά, και να χρησιμοποιήσετε τις σωστές λέξεις.  Η σωστή χρήση της γλώσσας είναι σημαντική γιατί μόνο έτσι θα δείτε όλη την εικόνα του στόχου και όχι μόνο μέρος αυτής. Με λίγα λόγια θα σας βοηθήσει να δείτε με απόλυτη καθαρότητα τον στόχο σας και αν μπορείτε να το πετύχετε. Καθώς λοιπόν περιγράφετε το όνειρο σας γράψτε τα συναισθήματα που σας δημιουργεί. Νιώθετε ταραχή, χαρά, ευχαρίστηση, φόβο; Αναλύστε όσο καλύτερα μπορείτε το συναίσθημα και αν δείτε ότι είναι δυνατότερο του στόχου, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να αλλάξετε τον στόχο ή να τον προσαρμόσετε ανάλογα!
 2. Με δράση.
 Τώρα που έχετε δει πεντακάθαρα τον στόχο σας και τα συναισθήματα που σας εγείρει είναι καιρός να κάνετε βήματα προς αυτόν. Ποια βήματα πρέπει να κάνετε για να τον φτάσετε; Με ποια σειρά πρέπει να κάνετε αυτά τα βήματα για να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε; Ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε σε καθημερινή βάση για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε προς την σωστή κατεύθυνση; Για να φτάσετε στο όνειρο σας πρέπει να κάνετε σωστές κινήσεις, την σωστή ώρα, στις σωστές καταστάσεις. Και σ' αυτή την φάση  μπορείτε να γράψετε σ' ένα χαρτί τα βήματα που κάνετε και τι συναισθήματα σας δημιουργούν. Αυτό θα σας χαρίσει καθαρότητα και σιγουριά ότι βαδίζετε προς την σωστή κατεύθυνση. Να έχετε υπ' όψη σας ότι όσο καλό σχεδιασμό και να κάνετε, θα υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες που θα σας αιφνιδιάσουν. Τότε καλό θα είναι να προσαρμόζεστε στην κατάσταση και να μην την πολεμάτε. Οι ελιγμοί είναι πάντα η καλύτερη λύση.
3. Προσελκύστε το όνειρο προς εσάς!!
Τώρα που γνωρίζετε τι θέλετε ακριβώς και τι βήματα να κάνετε, είναι καιρός να περάσετε στην επόμενη φάση... να προσκαλέσετε το όνειρο να έρθει σ' εσάς. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Είναι θέμα προοπτικής. Μην βλέπετε το όνειρο σας σαν κάτι πολύ μακρινό... φέρτε το στο σήμερα και προσπαθήστε να φανταστείτε ότι συμβαίνει εδώ και τώρα. Αφήστε το να σας τυλίξει σαν μία κουβέρτα. Νιώστε την χαρά και τα άλλα συναισθήματα που σας προσφέρει αυτό το όραμα. Επιτρέψατε να γευτείτε την αίσθηση του. Νιώστε το στο εδώ και τώρα. Αφήστε στην φαντασία σας και ζήστε το σα να 'ναι αλήθεια. Είναι μία υπέροχη αίσθηση, που μόνο αν την δοκιμάσετε θα καταλάβετε! Καλή επιτυχία.