Καλή συνεργασία στον χώρο της δουλειάς; Κι όμως γίνεται!

Γράφει ο/η:    Για τους περισσότερους ανθρώπους το να πηγαίνει κανείς στην δουλειά σημαίνει ότι πρέπει να συναναστραφεί με τα ίδια πρόσωπα σε καθημερινή βάση. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να είναι καλή η σχέση μαζί τους. Και υπάρχει τρόπος για να γίνει αυτό.

1. Ας χαμογελάμε κι ας είμαστε φιλικοί.
Σύμφωνοι.. δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, ούτε μπορούμε να είμαστε κεφάτοι καθημερινά… μπορούμε όμως να χαμογελάμε στους συναδέλφους μας και να είμαστε φιλικοί μαζί τους. Δεν είναι ανάγκη με το που πατήσουμε το πόδι μας στη δουλειά να πάμε να ταμπουρωθούμε πίσω απ’ το γραφείο μας και να μην σηκώσουμε κεφάλι. Χαμογελάστε στους συναδέλφους σας και κατά διαστήματα απευθύνετε τους το λόγο… δεν χρειάζεται να απομονωνόσαστε ούτε εσείς ούτε αυτοί. Ένα καλημέρα, τι κάνεις, πώς ήταν η μέρα σου εχθές, δεν κοστίζει τίποτα… μπορεί όμως να σας φέρει πιο κοντά!

2. Ομαδική δουλειά.
Βοηθήστε τους άλλους όποτε μπορείτε και ζητήστε να σας βοηθήσουν κι αυτοί. Ας είστε ανοιχτοί και πρόθυμοι σε μικρά πραγματάκια, όπως να τους βοηθήσετε στο φωτοτυπικό, αν δεν ξέρουν να το χρησιμοποιούν – και δεν είναι λίγοι αυτοί – να τους δώσετε ένα συρραπτικό αν χρειάζονται ή να τους προσφέρετε μία συμβουλή αν την ζητήσουν. Στην δουλειά δεν πηγαίνουμε μόνο για να στείλουμε e-mails και να βάζουμε σφραγίδες… καλό είναι να αλληλοεπιδρούμε με τους άλλους.

3. Η γλώσσα του σώματος είναι σημαντική.
Αν για παράδειγμα σας πλησιάσει ένας συνάδελφος και σας ζητήσει βοήθεια, μην μείνετε με γυρισμένη την πλάτη, ούτε με το κεφάλι σκυμμένο καθώς του απαντάτε. Γυρίστε και κοιτάξτε τον… θα πάρει μόνο ένα λεπτό και μιλήστε του κατά πρόσωπο. Φανείτε φιλικοί όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην συμπεριφορά. Μην ξεχνάτε ότι και οι άλλοι έχουν προβλήματα… δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να τους φοβίζετε… ούτε να τους μεταφέρετε τα συναισθήματα σας. Στον χώρο της δουλειάς δεν χρειάζονται ούτε μελοδραματισμοί, ούτε εντάσεις… Καλή συνεργασία χρειάζεται μόνο!

5. Κοινωνικοποιηθείτε.
Ας ξοδέψετε λίγο χρόνο για να γνωρίσετε καλύτερα τους συναδέλφους σας. Κάντε ένα διάλλειμα - αν επιτρέπεται στην δουλειά – και πιείτε έναν καφέ μαζί τους. Ρωτήστε τους για τις οικογένειες τους, τα παιδιά τους… μοιραστείτε κι εσείς πληροφορίες για εσάς. Αποκτήστε μία πιο ανθρώπινη επικοινωνία με γερές βάσεις… Όπως δεν θέλετε να σας βλέπουν οι άλλοι απρόσωπα, έτσι δεν θέλουν κι εκείνοι!

6. Να είστε σαφής για το τι θέλετε.
Η συνεργασία βασίζεται στην καλή επικοινωνία. Όταν ζητάτε κάτι απ’ τους συναδέλφους σας να είστε ξεκάθαροι για το τι είναι αυτό. Αν δεν το ζητάτε σωστά, τότε οι άλλοι δεν θα το καταλάβουν σωστά και θα δημιουργηθούν εντάσεις. Ας είστε λοιπόν όσο πιο ξεκάθαροι μπορείτε και ζητήστε να κάνουν το ίδιο και οι συνεργάτες σας με εσάς.

Μην ξεχνάτε ότι τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τον περνάτε στην δουλειά… Δεν θέλετε να είναι ένας ευχάριστος χώρος με φιλικούς συνεργάτες; Στο χέρι σας είναι!