Φιλία με το ζόρι; Πώς θα φύγω;

Γράφει ο/η:    Εντάξει, γνωρίζεστε χρόνια και είστε φίλοι… όμως οι καιροί αλλάζουν, το ίδιο κι εσείς. Οι άνθρωποι με τα χρόνια αλλάζουν προτεραιότητες, «θέλω» και ανάγκες. Είστε σίγουροι ότι αυτή η φιλία είναι αυτή που σας αρμόζει ή μήπως την κρατάτε από συνήθεια;

Μήπως οι φίλοι σας σέρνουν σε μία κατάσταση που ναι μεν έχει παγιωθεί, αλλά δεν την θέλετε πια; Μήπως εσείς κοιτάτε το φεγγάρι κι εκείνοι το πάτωμα, έχετε δηλαδή άλλες προτεραιότητες; Μήπως η φιλία έχει γίνει τοξική, ειρωνική, επικριτική και δεν σας προσφέρει καμία χαρά αλλά μόνο προβλήματα; Μήπως είναι ώρα να διακόψετε και δεν ξέρετε πως;

1.    Δεχτείτε την πραγματικότητα.
Σταματήστε να ωραιοποιείτε μία κατάσταση που έχει ήδη φθαρθεί. Δεχτείτε το γεγονός ότι έχετε αλλάξει ανάγκες και οι παλιές δεν σας καλύπτουν. Η τοξική φιλία που έχετε δεν σας ικανοποιεί πια. Ίσως δεν θέλετε στη ζωή σας κάποιον να σας κριτικάρει και να υποδεικνύει συνέχεια τα λάθη σας, να σας ειρωνεύεται και  να σας σέρνει προς τα κάτω, αντί να σας βοηθάει να επιτεύξετε τους στόχους προόδου που έχετε θέσει. Αν στο παρελθόν συνηθίζατε να δικαιολογείτε την ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά του, είναι καιρός να σταματήσετε! Η φιλία γίνεται από επιλογή… την δική σας επιλογή… δεν είναι υποχρεωτική ιδιαίτερα αν σας πληγώνει!  


2.    Ξεκαθαρίστε τι θέλετε πραγματικά και μετά εκφράστε το!
Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να είστε ειλικρινείς και ευθείς όταν μιλήσετε με τους φίλους σας και τους εκφράσετε την πρόθεση σας να σταματήσετε την φιλία μαζί τους. Μην κρύβεστε, μην αποφεύγετε να απαντήσετε στα τηλέφωνα, μην λοξοδρομείτε όταν τους βλέπετε… Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τους κάνετε να θυμώσουν μαζί σας γιατί δεν θα ξέρουν τον λόγο που συμπεριφέρεστε μ’ αυτόν τον τρόπο. Εξηγήστε τους τα προβλήματα που έχετε μαζί τους και τον λόγο για τον οποίο δεν μπορείτε να μείνετε σε μία φιλία που σας πληγώνει. Μπορεί να νιώσετε δυσφορία όταν το κάνετε αλλά τουλάχιστον δεν θα χάσετε το δίκιο σας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό! Μετά μπορείτε να κόψετε την φιλία σας επί τόπου ή να την αφήσετε να ξεφτίσει με τον καιρό. Τουλάχιστον όμως ο άλλος θα γνωρίζει τι συμβαίνει.

3.    Προσδιορίστε τον ρόλο σας στην σχέση.
Δεν φταίει ποτέ μόνο ο ένας όταν η όποια σχέση φτάνει στο τέλος της. Οι φίλοι σας μπορεί να είναι τοξικοί, αλλά τι ρόλο παίξατε κι εσείς σ’ αυτό; Σίγουρα έχετε κάνει κι εσείς λάθη… αποδεχτείτε τα! Αυτό το στάδιο θέλει μεγάλη δύναμη, ειλικρίνεια και αυτογνωσία. Αν όμως είστε γενναίοι και αναγνωρίσετε τα λάθη σας θα έχετε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό… την γνώση για να μην τα επαναλάβετε σε κάποια άλλη μελλοντική φιλία που θα δημιουργήσετε!

4. Συγχωρήστε.
Συγχωρήστε τους τοξικούς φίλους σας αλλά και τον εαυτό σας. Μην κουβαλάτε μαζί σας τα λάθη και τα παράπονα που έχετε. Δεν χρειάζεται αυτό το βάρος να σας πλακώνει την ψυχή. Είναι πολύ σημαντικό να συγχωρήσετε για να μπορέσετε να προχωρήσετε μπροστά χωρίς βαρίδια που σας κρατούν δεμένους με το παρελθόν! Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσετε και το μάθημα που θα έχετε πάρει μέσα απ’ αυτή την εμπειρία και έχετε γίνει σοφότεροι… Συγχωρώ αλλά δεν ξεχνώ… αυτό είναι το μότο!

6. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει την απώλεια!
Το να νιώθετε θλίψη είναι απολύτως φυσιολογικό. Μην προσπαθήσετε να ξεγελάσετε τον εαυτό σας… αποδεχτείτε το! Πόσο χρόνο θα χρειαστείτε; Αυτό είναι τελείως υποκειμενικό και έχει να κάνει με τις προσωπικές αντοχές του καθενός μας! Θα αλλάξει η καθημερινότητα σας και θα χρειαστεί να προσαρμοστείτε στην νέα… δώστε λοιπόν χρόνο στον εαυτό σας γι’ αυτό!

Αν θέλετε να ζήσετε μία γεμάτη και υγιή ζωή, καλό θα ήταν να βγάλετε τους τοξικούς ανθρώπους απ’ την καθημερινότητα σας. Κάντε χώρο για νέους, υγιείς φίλους που θα έχουν να σας προσφέρουν πολλά και πάνω απ’ όλα κατανόηση! Είναι σημαντικό, δεν νομίζετε;