Μήπως θα πετύχω περισσότερα, αν ακούω το ένστικτό μου;

Γράφει ο/η:    
Τι είναι το ένστικτο; Σύμφωνα με το λεξικό είναι η εγγενής τάση ή ορμή ενός ζωντανού οργανισμού προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων συμπεριφορών ή αντιδράσεων, υπό συνθήκες.
Η θεωρία του Δαρβίνου, με βάση την οποία εξήγαγε αργότερα ο Σίγκμουντ Φρόυντ τη θεωρία των ενστίκτων, βασίζεται στην αρχή της φυσικής υπεροχής. Δηλαδή οι αλλαγές του περιβάλλοντος προκαλούν στο ζώο την ανάγκη καινούριων τρόπων προσαρμογής σε αυτό, ώστε να επιβιώσει.

Οπότε μιλάμε για επιβίωση… όχι για λογική, αλλά για επιβίωση! Την δύναμη εκείνη που σκοπό έχει να μας σώσει και να μας προστατεύσει πριν την εκλογίκευση της όποιας κατάστασης.

Μήπως είναι καιρός λοιπόν να ακούσουμε και αυτή την φωνή μέσα μας που αιώνες τώρα μας βοήθησε να επιβιώσουμε και να συνεχίζουμε να περπατάμε πάνω στην γη την στιγμή που χιλιάδες άλλα είδη εξαφανίστηκαν, όπως οι δεινόσαυροι για παράδειγμα;

Πώς μπορούμε όμως να ενδυναμώσουμε το ένστικτό μας;

1)Ας εμπιστευτούμε την διαίσθηση μας.
Η διαίσθηση είναι σαν κεραυνός ενόρασης, που την βιώνουμε αρκετές φορές την ημέρα, αρκεί να την αναγνωρίζουμε.
Μήπως είναι καλύτερα λοιπόν να αποφασίζουμε βάση της διαίσθησης μας και την γνώσης που έχουμε αποκτήσει από τις εμπειρίες μας, δημιουργώντας έτσι καλύτερες ευκαιρίες για την ζωή μας;

2)Αν χτυπάει «καμπανάκι» για κάποιον που γνωρίσαμε, μην το αγνοούμε!

Η αρχική αντίδρασή μας για ένα άτομο είναι συνήθως σωστή και καλό θα ήταν να μην την παραβλέπουμε ούτε να την συγκαλύπτουμε ή να την αγνοούμε. Δηλαδή, αν γνωρίσουμε κάποιον που όλοι τυγχάνει να συμπαθούν, αλλά εμάς δεν μας αρέσει, ας μην αγνοήσουμε τα σήματα που λαμβάνουμε επειδή δεν αισθανόμαστε καλά που έχουμε άλλη γνώμη, ενάντια στην γενική αντίληψη! Ούτε να λέμε «πρέπει να είμαι λάθος, κοίτα πόσο αγαπητό σε όλους αυτό το πρόσωπο.» Ας το γνωρίσουμε καλύτερα, αλλά ας μην ξεχάσουμε την πρώτη μας εντύπωση.

3)Ας μην αγνοούμε συμπεριφορές και καταστάσεις που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα.

Αν παρατηρούμε συμπεριφορές από τους άλλους που μας δημιουργούν δυσφορία, μην τις αγνοούμε. Οι άνθρωποι αλλάζουν μόνο όταν συνειδητοποιήσουν ότι οι συμπεριφορές τους είναι δυσλειτουργικές, τόσο για εκείνους, όσο και για τους άλλους. Όταν όμως μία συμπεριφορά τους επαναλαμβάνεται, μην την αγνοείται και μην πιστεύεται ότι ο άλλος θα αλλάξει ξαφνικά.. ότι θα ξυπνήσει μία μέρα και θα είναι ο άνθρωπος που πάντα ονειρευόσασταν. Αυτό όχι μόνο δεν θα συμβεί, αλλά κι εσείς θα  βιώσετε την βαθειά απογοήτευση!

4)Όταν το ένστικτο μας χτυπάει κόκκινο, ας το ακούσουμε και ας φύγουμε από την άβολη κατάσταση, ακόμα και αν νιώθουμε ότι θα μας κατακρίνουν οι άλλοι!
Σημασία έχει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από μία απειλή. Όταν λοιπόν την βιώνουμε, μην επιμένουμε να μένουμε σ’ αυτή για να μην μας κατακρίνουν οι άλλοι και μας χαρακτηρίσουν «κακά παιδιά». Υπάρχουν παραδείγματα γυναικών, αλλά και ανδρών που λίγο πριν τον γάμο διαπιστώσαν ότι πρόκειται να παντρευτούν τα λάθος άτομα και προτίμησαν να φύγουν και να υποστούν την κοινωνική κατακραυγή, παρά να κάνουν ένα τόσο μεγάλο λάθος ζωής.   

Εν κατακλείδι, το να ακούμε το ένστικτο μας θέλει γενναιότητα και πρακτική εξάσκηση. Κι αυτό γιατί πολλές φορές όχι μόνο το αγνοούμε αλλά το καταπνίγουμε κιόλας και προτιμούμε να κάνουμε την λάθος κίνηση και να μην δυσαρεστήσουμε τους άλλους παρά να βρεθούμε στο επίκεντρο της προσοχής.

Ας διερωτηθούμε λοιπόν… τι είναι πιο σημαντικό, εμείς και η προσωπική μας ευτυχία ή η γνώμη των άλλων ακόμα και αν είναι εις βάρος μας;