Μου λείπουν οι φίλοι μου... Τι να κάνω;;;


φιλοιΤης Έφης Κεραμιδά
Ψυχολόγος – Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια
 Είναι γεγονός ότι όσο περνάει ο καιρός έχουμε περισσότερες υποχρεώσεις να φέρουμε σε πέρας... Οικογένεια, παιδιά, επαγγελματικά καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας.
Κι όμως, όσο απασχολημένοι κι αν είμαστε καλό είναι να βρίσκουμε λίγο χρόνο και για τους φίλους μας... τους ήδη υπάρχοντες ή αυτούς που θέλουμε να αποκτήσουμε για να διευρύνουμε το κοινωνικό μας κύκλο!
 Πώς μπορεί να γίνει αυτό;


 1.Ας θέσουμε κοινούς στόχους.
Συνήθως κάθε πρώτη του χρόνου κάνουμε και μία υπόσχεση στον εαυτό μας... «να ξεκινήσουμε δίαιτα», «να γραφτούμε στο γυμναστήριο», «να σταματήσουμε τα γλυκά» και πριν βγει η εβδομάδα την έχουμε ξεχάσει. Γιατί να μην βάλουμε έναν στόχο λοιπόν με έναν φίλο μας και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον στην προσπάθεια μας; Έχουμε πολλές πιθανότητες να τον υλοποιήσουμε έτσι. Πάντα η ομαδική δουλειά έχει καλύτερα αποτελέσματα γιατί όταν ο ένας χάνει τον στόχο του, τότε ο άλλος του τον υπενθυμίζει και του δίνει κουράγιο να συνεχίσει. Από την άλλη είναι και ένας καλός λόγος να συναντηθείτε μία με δύο φορές με τον φίλο σας... να κάνετε την δραστηριότητα που έχετε θέσει από κοινού σαν στόχο. «Μ' έναν σπάρο, δύο τριγώνια» που λέει και η παροιμία.
 2.Προγραμματίστε τις ημέρες που θα συναντήσετε τους φίλους σας και σημειώστε τις στο ημερολόγιο σας.
Εντάξει, καλό το αυθόρμητο, αλλά το οργανωμένο είναι πολλές φορές καλύτερο.
Θυμηθείτε πόσες φορές έχουμε πει σε φίλους να πάμε για καφέ και δεν το έχουμε κάνει ποτέ... Αν το σημειώσουμε στο ημερολόγιο μας και το σημειώσει κι εκείνος, τότε έχουμε πολλές πιθανότητες να το υλοποιήσουμε... Ας μην χανόμαστε μέσα στο χάος των υποχρεώσεων μας, ας οργανωθούμε καλύτερα.
 3. Βρείτε κοινές οικογενειακές δραστηριότητες.
Αν δεν μπορείτε να δείτε τους φίλους σας σε κάποια κοινωνική δραστηριότητα δεν πειράζει... Κανονίστε να συναντιόσαστε στην ίδια παιδική χαρά που παίζουν τα παιδιά σας, στο κολυμβητήριο που πηγαίνουν ή στο φροντιστήριο και καθώς περιμένετε να τελειώσουν πιείτε ένα καφέ μαζί και πείτε τα νέα σας. Ή ακόμα καλύτερα κάντε μία δραστηριότητα με τον φίλο σας, πηγαίνετε ποδηλατάδα για παράδειγμα.
 4. Ας διευρύνουμε τον κύκλο μας.
Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε αλλά οι παλιές φλέβες χρειάζονται και νέο αίμα για την καλύτερη λειτουργία τους. Δηλαδή, καλοί οι παλιοί μας φίλοι και είναι πολύτιμη η παρέα τους, αλλά δεν είναι κακό να διευρύνουμε τον κύκλο μας και να γνωρίζουμε καινούργιους ανθρώπους. Και αν καταφέρουμε να συνδυάσουμε τους παλιούς μας φίλους με τους καινούργιους και να κάνουμε από κοινού νέες παρέες, ακόμα καλύτερα!
5. Βρείτε ευκαιρίες για να είστε μαζί.
Καλέστε τον φίλο σας να παρακολουθήσετε μαζί έναν αγώνα, ή να δείτε μία ταινία ή να σας πει την γνώμη του για μία αγορά σας... Και αν είστε παντρεμένοι, ζητήστε από τους συζύγους σας να «σας καλύψουν» εκείνη την ημέρα για να μπορέσετε να είστε με τους φίλους σας. Ας κρατήσουν εκείνοι τα παιδιά, ας μαγειρέψουν εκείνοι και ας φροντίσουν μόνοι  τους εαυτούς τους. Δεν είναι κακό, γιατί και εκείνοι θα νιώσουν αυτονομία και εσείς θα μοιραστείτε μία ημέρα με τους φίλους σας. Θα είναι δηλαδή και οι δύο πλευρές κερδισμένες.
 Η φιλία είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας και τα οφέλη της τεράστια. Ας μην την αποκλείουμε λοιπόν. Ας την δυναμώσουμε γιατί οι καλοί φίλοι είναι και καλοί συμπαραστάτες τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα.