Θέλω μία υγιή σχέση. Μπορώ να την αποκτήσω;


Γράφει ο/η:    Μία υγιής σχέση μπορεί να συμβεί μόνο όταν τα δύο άτομα που την αποτελούν σέβονται ο ένας τον άλλον. Επίσης όταν ο κάθε ένας σέβεται και φροντίζει τον εαυτό του έτσι ώστε να είναι υγιής και να μπορεί να βοηθήσει τον άλλον.

Η επικοινωνία είναι ένα απαραίτητο συστατικό για να μπορέσουμε να ανοιχτούμε στον άλλον και να εκφράσουμε θετικά αλλά και αρνητικά συναισθήματα, έτσι ώστε να μην μένουν ερωτηματικά και η σχέση να ευημερήσει.

Δηλαδή, τι μπορούμε να κάνουμε;

1.    Να επικοινωνούμε.
Πολλές φορές μπροστά σε ένα πρόβλημα σωπαίνουμε με αποτέλεσμα να μην επικοινωνούμε την δυσαρέσκεια μας και ο άλλος να αντιλαμβάνεται ότι δεχόμαστε την όποια συμπεριφορά. Και αν την επαναλάβει και εκφράσουμε το παράπονο μας δεν θα κατανοήσει το γιατί. Και κάτι τέτοιο θα οδηγήσει μόνο σε αδιέξοδο…

2.    Να ακούμε ο ένας τον άλλον.
Να αφιερώνουμε χρόνο και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε την άποψη του άλλου. Να έχουμε ενσυναίσθηση, να «μπαίνουμε στα παπούτσια του» δηλαδή. Κι αν δεν καταλαβαίνουμε κάτι που μας λέει ας κάνουμε ερωτήσεις… ας ξεκαθαρίσουμε δηλαδή την όποια κατάσταση και ας μην αφήσουμε ερωτηματικά.

3.    Ας ελέγχουμε την σχέση μας κατά διαστήματα.
Δεν εννοούμε να γινόμαστε υπερβολικοί και να ασχολούμαστε μόνο μ’ αυτό, αλλά ένας έλεγχος πότε – πότε ενδείκνυται. Τι εννοούμε; Ας ρωτάμε τον σύντροφο μας αν είναι καλά τα πράγματα μεταξύ μας ή αν υπάρχει κάτι που τον προβληματίζει και θα ήθελε να μοιραστεί μαζί μας. Το ίδιο να παροτρύνουμε να κάνει κι εκείνος. Αυτό θα μας βοηθήσει να δούμε μέσα από ποιά στάδια περνάει η σχέση μας και τα όποια αποτελέσματα...

4.    Να λύνουμε τα προβλήματα εν ευθέτω χρόνω.
Γνωρίζω ότι πολλοί αποφεύγουμε να λύσουμε τα προβλήματα επί τόπου γιατί φοβόμαστε τις συνέπειες και δεν θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Όμως μερικές φορές είναι καλό να εξηγούμε την συμπεριφορά μας στο εδώ και τώρα και να μην αφήνουμε κενά για το μέλλον. Άλλες φορές πάλι καλύτερα να περιμένουμε μέχρι να φύγει ο θυμός και να επέλθει ηρεμία και απ’ τις δύο πλευρές... όμως να επανέλθουμε στο πρόβλημα. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Με την ψυχραιμία.

5.    Ας κρατήσουμε ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Σύμφωνοι, ένας καινούργιος έρωτας μας συνεπαίρνει και μας προσηλώνει σ’ αυτόν… με αποτέλεσμα να ξοδεύουμε όλο τον χρόνο μας μόνο εκεί. Λάθος! Κάτι τέτοιο μπορεί να μας αποσυντονίσει και να μας αποξενώσει τόσο από τους φίλους μας όσο και από τις οικογένειες μας. Αν η ζωή μας πάψει να είναι ισορροπημένη, τότε ούτε κι εμείς θα είμαστε και αυτό θα βλάψει την σχέση μας.

6.    Ας επιτρέψουμε στην σχέση μας την ανάπτυξη και την αλλαγή!
Όλοι αλλάζουμε με τον καιρό. Καλό θα ήταν να επιλέγουμε να αλλάζουμε με τον σύντροφο μας και όχι χωρίς αυτόν… Με άλλα λόγια μπορούμε να συμβαδίζουμε ή να απομακρυνόμαστε και να εμμένουμε στο παρελθόν. Καλύτερο θα ήταν να είμαστε ανοιχτοί και να σκεφτόμαστε τρόπους που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη μας… Για παράδειγμα ας επιλέξουμε μαζί ένα χόμπι και ας είμαστε υποστηρικτικοί με τον άλλον. Έτσι θα ξεφύγουμε από την μονοτονία και θα έχουμε και ένα κοινό σημείο που θα μας προσφέρει χαρά!

Εν κατακλείδι, ας μην είμαστε επικριτικοί και έτοιμοι να επιτεθούμε όταν υπάρχουν εντάσεις.. μόνο χαμένοι θα βγούμε, τόσο εμείς, όσο και η σχέση μας. Κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ας το δούμε σαν μία καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον άλλον και να συνεργαστούμε για έναν κοινό σκοπό… την ευημερία της και μακροημέρευση της σχέσης μας!