Ο γάμος μου βαλτώνει; Τι να κάνω;

Γράφει ο/η:    Πολλές φορές ακούμε θεραπευόμενους να παραπονιούνται ότι ο γάμος τους έχει αρχίσει να βαλτώνει και οι ίδιοι να νιώθουν παγιδευμένοι μέσα σ’ αυτόν αλλά να μην ξέρουν τι να κάνουν και πώς να αντιδράσουν. Πολλές φορές μάλιστα αναφέρουν και μία αποξένωση από τον σύντροφο τους που δείχνει να είναι αγεφύρωτη.

Υπάρχει λοιπόν λύση για κάποιον που θέλει να σώσει τον γάμο του αλλά δεν ξέρει πως;

Κατ’ αρχήν αν νιώσει ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, πρέπει να επισκεφθεί έναν ειδικό και να ζητήσει βοήθεια.

Αν όμως το πρόβλημα δεν είναι ακόμα τόσο παγιωμένο και  υπάρχει χώρος βελτίωσης τότε:

1.    Ας εκφράσει τους φόβους του στον σύντροφο του.
Η ειλικρίνεια και η αλήθεια είναι σύμμαχοι στην προκειμένη περίπτωση. Αν νιώθει ότι ο γάμος δεν πάει καλά, το σίγουρο είναι ότι και ο άλλος θα νιώθει το ίδιο. Αν λοιπόν κάποιος είναι πιο γενναίος και πάρει την πρωτοβουλία να κάνει το πρώτο βήμα και να εκφράσει τα συναισθήματα του, τότε το πιο πιθανόν είναι να ακολουθήσει και ο άλλος. Το πρόβλημα λοιπόν θα βγει στην επιφάνεια. Αν υπάρξουν δυσκολίες στην επικοινωνία καλό θα ήταν να μην αποθαρρυνθεί… Χρειάζεται χρόνος τόσο για τον άλλον να συνειδητοποιήσει τι πήγε λάθος όσο και τον ίδιο. Όταν ένα πρόβλημα βγαίνει στην επιφάνεια δεν είναι λόγος για να κατακρίνουμε και να καταδικάσουμε τον άλλον, ούτε να τον απειλήσουμε… γιατί τότε το αποτέλεσμα θα είναι αποκαρδιωτικό. Ο άλλος θα κλειστεί στον εαυτό του και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ξανανοιχτεί πια! Άλλωστε σε τέτοια θέματα συνήθως και οι δύο έχουν μερίδιο ευθύνης.

2.    Ας ακούσει τι έχει να πει ο άλλος.
Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, γιατί όταν είναι θυμωμένος κάποιος δεν μπορεί να ακούσει τι του λένε οι άλλοι. Ναι, αλλά έτσι δεν γίνεται διάλογος και δεν βρίσκεται λύση… Καμία φορά το να σιωπούμε και να αφήνουμε χώρο στον άλλον να εκφραστεί είναι πολύ καλύτερο από το να κάνουμε συνέχεια επιθέσεις που προκαλούν δυσφορία τόσο σε εμάς όσο και στον άλλον και φυσικά δεν προάγουν τον διάλογο.
Φανταστείτε όμως μία σκηνή όπου ο ένας φωνάζει θυμωμένος και ο άλλος απλά ακούει. Πολλές φορές μάλιστα αυτή η κατάσταση είναι «φυσική» και «αποδεκτή» και από τις δύο μεριές γιατί έχει γίνει αυτοματοποιημένη. Είναι λοιπόν καλό να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι δεν είναι βοηθητική. Σιωπούμε λοιπόν, για να δώσουμε χώρο στον άλλον να εκφραστεί, αλλά του βάζουμε όρια… δεν δεχόμαστε να μας βρίζουν και να μας υποβιβάζουν. Κι αν αυτό συμβεί, αποχωρούμε απ’ το δωμάτιο, αφού πρώτα του πούμε με ήρεμο τρόπο ότι δεν μας αρέσει αυτή η συμπεριφορά.


3.    Ας βρούμε χρόνο για διασκέδαση με τον σύντροφο μας.
Εντάξει, σύμφωνοι… οι δυσκολίες είναι πολλές αυτή την περίοδο και πολλές φορές ανακαλύπτουμε ότι αγκομαχάμε για να ανταπεξέλθουμε. Δεν είναι όμως λόγος αυτός να αφήνουμε τον γάμο μας να βαλτώνει… του ‘ναντίου… ας εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι έχουμε έναν σύντροφο, μία παρέα που μπορούμε να διασκεδάσουμε μαζί. Και δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλά χρήματα για την κοινή μας διασκέδαση.. Μία βόλτα στην θάλασσα, μία ποδηλατάδα, μπορεί να είναι αρκετά να μας ανάψουν την παλιά φλόγα και να μας κάνουν να νιώσουμε καλά. Επίσης είναι καλό να γνωρίζουμε ότι δεν μοιραζόμαστε μόνο την δυσκολία με τον άλλον, αλλά και την χαρά… και η χαρά είναι εκείνη που θα μας δώσει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε. Επίσης μπορούμε να γραφτούμε με τον σύντροφό μας σε κάποιο πρόγραμμα του δήμου και να παρακολουθήσουμε μαζί μαθήματα ζωγραφικής ή παραδοσιακών χορών. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και η διάθεση.

4.    Ας επικεντρωθούμε στο παρόν.
Ένα από τα βασικά λάθη που γίνονται σε στιγμές έντασης και αντιπαράθεσης είναι η αναφορά στο παρελθόν… Ας αποφύγουμε αυτό το λάθος. Όταν αναφέρουμε σε κάθε αντιπαράθεση το πώς νιώσαμε στον γάμο όταν ο άλλος μας άφησε στο τραπέζι για να χαιρετίσει τους φίλους του, δεν έχει κανένα νόημα… Είναι κάτι που έχει συμβεί και ανήκει πια στην ιστορία, οπότε δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό που μπορεί να αλλάξει όμως είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το εδώ και τώρα. Αν επικεντρωνόμαστε στην λύση των προβλημάτων όταν συμβαίνουν, τότε δεν θα αφήνουμε κενά για αργότερα. Είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, όσο δύσκολη φαίνεται για εμάς. Αν είμαστε αληθινοί και εκφράζουμε ήρεμα τα συναισθήματα μας, ο άλλος θα τα κατανοήσει… αρκεί να αφήνουμε τους σκελετούς στην ντουλάπα και να μην τους ξαναζωντανεύουμε με την πρώτη δυσκολία.

Καμία σχέση, ούτε φιλική, ούτε ερωτική, πόσο μάλλον συζυγική, δεν είναι εύκολη. Θέλει προσπάθεια για να ανθίσει και να αποδώσει καρπούς. Στο χέρι μας είναι πως θα διαχειριστούμε τον γάμο μας… αρκεί να ξέρουμε τι θέλουμε να πετύχουμε μέσα σ’ αυτόν!