Είμαι σε σχέση και έχω άγχος… Τι να κάνω;

Γράφει ο/η:    
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας και να μας «αναγκάσει» να κάνουμε συχνά ανθυγιεινές συμπεριφορές. Οι σχέσεις είναι σίγουρα ένας τομέας που μας δημιουργεί μεγάλο άγχος, αφού μας πυροδοτεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα πολλές φορές.
Επιθυμούμαι πολύ να κάνουμε παρέα ή να έχουμε ρομαντική σχέση με κάποιους που ξεχνάμε να βάζουμε όρια στους εαυτούς μας και στους άλλους με αποτέλεσμα να χάνουμε τον έλεγχο και να έχουμε υψηλό άγχος. Υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε κάτι τέτοιο και να αντιμετωπίζουμε τις περιόδους του μεγάλου άγχους με καλύτερους τρόπους.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
• Με υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μας.
Όταν βρισκόμαστε σε μία σχέση που επιθυμούμε πολύ, πολλές φορές οι προσδοκίες μας είναι πολύ μεγάλες και χάνουμε το μέτρο της πραγματικότητας, έχοντας υπερβολικές απαιτήσεις τόσο από εμάς, όσο και από τους άλλους. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να είναι αυτοί που μας γειώνουν και μας προσγειώνουν. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην διαχείριση του άγχους μας.

• Με χαλάρωση.
Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε… Πώς; Με τεχνικές αναπνοής.
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, όταν βρισκόμαστε σε μία στρεσογόνο κατάσταση, ξεχνάμε να αναπνεύσουμε σωστά. Δηλαδή, η ανάσα μας γίνεται ρηχή, γρήγορη και νιώθουμε «λαχανιασμένοι». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην αύξηση του άγχους. Αν μάθουμε λοιπόν να ελέγχουμε την αναπνοή μας, θα μάθουμε να ελέγχουμε το άγχος μας και να ανακουφιζόμαστε. Σημαντικό, δεν νομίζετε;

• Γράφοντας.  
Η καταγραφή των σκέψεων αλλά και των συναισθημάτων μας μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίζουμε το άγχος και παράλληλα στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας, γιατί μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας και να τα αμφισβητούμε μέσα απ’ την καταγραφή τους. Πολλές φορές αυτό που θεωρούμε θυμό μπορεί να είναι απογοήτευση… ή αυτό που θεωρούμε έρωτα, μπορεί να είναι απλά ενθουσιασμός. Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα και κάνοντας γνωστικές αναπλαισιώσεις, ελέγχουμε το άγχος και συγχρόνως μειώνουμε τα υπερεκτιμημένα συναισθήματα μας.

• Διάσπαση της προσοχής.
Όταν είμαστε συνέχεια προσκολλημένοι στην σχέση μας, τότε το μυαλό μας απασχολείται μόνο μ’ αυτήν. Εννοείται ότι το άγχος θα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και θα νιώθουμε δυσφορία. Καλό είναι να βρίσκουμε και άλλες δραστηριότητες, που μας ευχαριστούν, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, το γυμναστήριο, για να μην μένουμε προσκολλημένοι και δημιουργούμε εμμονικές ιδέες. Έτσι, το άγχος μας μπορεί να μειωθεί, πράγμα που καθιστά ευκολότερο τον έλεγχο.

Οι σχέσεις, φιλικές ή ρομαντικές είναι ευπρόσδεκτες, αρκεί να γνωρίζουμε πώς να τις διαχειριστούμε και να μην γίνονται ο μόνος σκοπός της ύπαρξης μας. Άλλωστε δημιουργούμε σχέσεις για να περνάμε καλά και όχι για να υποφέρουμε!