Γιατί μας χρειάζονται οι φίλοι;


Γράφει η Έφη ΚεραμιδάΚαλοί φίλοι… μήπως είναι πολύτιμοι; Μήπως είναι εκείνοι που σκεφτόμαστε πρώτους όταν βρεθούμε σε κάποια δύσκολη θέση; Είναι εκείνοι που μας δίνουν τον ώμο τους να κλάψουμε όταν περνάμε μία δύσκολη κατάσταση; Είναι λοιπόν σημαντικό να τους έχουμε στη ζωή μας;
Φυσικά, γιατί μας προσφέρουν:

1. Άνεση
Ο καλύτερος μας φίλος είναι κάποιος που δεν χρειάζεται να του συστηθούμε και να συμπληρώσουμε τα κενά. Ξέρουν ήδη όλες τις λεπτομέρειες της ζωής μας. Είμαστε ανοιχτό βιβλίο γι’ αυτούς και ξέρουν πολύ καλά τι γράφει η κάθε σελίδα του. Μπροστά τους μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας… Δεν χρειάζεται να προσποιούμαστε και αυτό είναι πολύ ανακουφιστικό!

2. Συνεκτικότητα
Ένας από τους πιο βασικούς φόβους μας είναι μήπως μείνουμε μόνοι μας… Είτε ο καλύτερος φίλος μας είναι πέντε λεπτά μακριά μας ή σε κάποιο μακρινό μέρος του πλανήτη, γνωρίζοντας και μόνο ότι υπάρχει μας κάνει να νιώθουμε σιγουριά. Μας δίνει την αίσθηση της σύνδεσης και μας βοηθάει να νιώθουμε καλύτερα όταν αισθανόμαστε απομονωμένοι, είτε κοινωνικά, είτε συναισθηματικά, γιατί μπορούμε να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να ζητήσουμε βοήθεια. Και αυτό κάνει και τις δύο μεριές να νιώθουν καλά.

3. Απεριόριστη υποστήριξη.
Έστω ότι βρισκόμαστε στο μπάνιο ή στο κομμωτήριο και ο φίλος μας μας καλεί γιατί έχει πρόβλημα και μας ζητάει να του συμπαρασταθούμε… εμείς μπορούμε να μπούμε στο αυτοκίνητο και να τρέξουμε κοντά του… Έτσι απλά. Χωρίς να ανησυχούμε τι θα φορέσουμε, πώς θα βαφτούμε (αν είμαστε γυναίκες) και τι δώρο να του πάρουμε. Οι φίλοι μας μας έχουν δει σε όλες τις εκδοχές μας και δεν μας αγαπάνε μόνο όταν είμαστε κομψά ντυμένοι… Μας αγαπάνε γι’ αυτό που είμαστε… κι αυτό είναι υπέροχο!

4. Αυτό-εκτίμηση.
Οι φίλοι μας βοηθούν να αναπτύξουμε την αυτοεκτίμηση μας. Κι αυτό γιατί ζητούν την γνώμη μας και την εκτιμούν ως πολύτιμη. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλά με τους εαυτούς μας και να νιώθουμε περήφανοι που προσφέρουμε την γνώμη μας σε κάποιους που την εκτιμούν…

5. Ειλικρινείς απόψεις
Οι φίλοι μας και ιδίως οι καλύτεροι μας φίλοι συνήθως είναι απόλυτα ειλικρινείς μαζί μας. Μας γνωρίζουν αρκετά καλά ώστε να έχουν το θάρρος να μας πουν τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να τα ακούσουμε! Το να έχουμε κάποιον να μας κοιτάζει στα μάτια και να μας λέει την αλήθεια είναι ότι καλύτερο για να μας κρατάει γειωμένους και επικεντρωμένους.
Τους φίλους επίσης τους επιλέγουμε να είναι δίπλα μας. Δεν είναι σαν τους συγγενείς που δεν έχουμε επιλογή…  Οπότε όσο καλύτερους φίλους έχουμε, τόσο καλύτερες επιλογές έχουμε κάνει!