Απροσδόκητα γεγονότα… τι να κάνω;

Γράφει ο/η: 


Ας φανταστούμε ότι η κάθε μέρα είναι μία θάλασσα από υποχρεώσεις αλλά και ευχαριστήσεις. Κι εμείς καλούμαστε να την διασχίσουμε με ένα σκάφος… που είναι ο εαυτός μας. Έχουμε ετοιμαστεί γι’ αυτό το ταξίδι και έχουμε τα κατάλληλα σύνεργα… τα επαγγελματικά μας έγγραφα, τις παρουσιάσεις μας, την λίστα με τα ψώνια μας, τα σύνεργα μας για το γυμναστήριο, τα ρούχα μας για την βραδινή μας έξοδο. Και ξαφνικά φυσάει δυνατός αέρας… κάτι απρόσμενο συμβαίνει… ένα επαγγελματικό ραντεβού που αναβλήθηκε, η αρρώστια κάποιου συγγενικού μας προσώπου… και μας βγάζει έξω απ’ το πρόγραμμα μας και μας φέρνει τα πάνω κάτω… τι κάνουμε;

•    Παραμένουμε ψύχραιμοι. Όσο καλοί ναυτικοί και να είμαστε, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να δείξουμε και πόσο καλοί καπετάνιοι είμαστε… και ως γνωστό ο καλός ο καπετάνιος, στην φουρτούνα φαίνεται. Ας εξετάσουμε λοιπόν τα νέα δεδομένα και ας χαράξουμε καινούργια πορεία. Πάντα υπάρχουν λύσεις σε προβλήματα που μπορεί εκ πρώτης να δείχνουν άλυτα.

•    Ας βάλουμε προτεραιότητες. Εντάξει, είχαμε σχεδιάσει να περάσουμε μία υπέροχη βραδιά με τους φίλους μας έξω, αλλά αρρώστησε μία καλή μας φίλη… Τι είναι πιο σημαντικό; Να βγούμε έξω ή να συμπαρασταθούμε στην φίλη μας; Όπως θα σπείρουμε θα θερίσουμε στο μέλλον. Η απόφαση είναι δική μας.

•    Ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Είπαμε ότι είμαστε καλοί καπετάνιοι… Αν ένα πρόβλημα ανακύψει από το πουθενά, ας προσπαθήσουμε να βρούμε άμεσα λύση. Ας μην μείνουμε να μεμψημηρούμε για την ατυχία που μας συνέβη… Δεν μπορούν όλα να έρχονται όπως τα έχουμε σχεδιάσει, γι’ αυτό ας είμαστε έτοιμοι για την ανατροπή.

•    Ας συνεχίσουμε την ημέρα μας αφού κάνουμε πρώτα τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτάσει κάποιος στον προορισμό του, αρκεί να ξέρει να ελίσσεται γύρω απ’ τα εμπόδια και να μην μένει να τα κοιτάζει.

•    Ας δεχτούμε το απρόσμενο γεγονός σαν μία καινούργια εμπειρία και ας το υποδεχτούμε ως τέτοιο.
Αν δώσουμε σε κάθε περίσταση την πραγματική της υπόσταση και μην την μεγαλοποιούμε γιατί έτσι δεν θα αγχωνόμαστε για την εξέλιξη της. Τα πράγματα καμία φορά είναι πιο εύκολα απ’ ότι νομίζουμε!

Ωραία τα ταξίδια αλλά ακόμα ωραιότερα τα απρόσμενα των ταξιδιών γιατί μας γεμίζουν εμπειρίες και μας βοηθούν να καταλάβουμε τις αντοχές μας.
Ας θυμηθούμε τα λόγια του Κωνσταντίνου Καβάφη:
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.