Θέλω να πω δεν μπορώ…και δυσκολεύομαι. Υπάρχει τρόπος;

Γράφει ο/η:    Είστε πολύ απασχολημένοι; Οι χρόνοι τρέχουν κι εσείς πίσω απ’ αυτούς; Με τις σημερινές απαιτήσεις,  τα πολυάσχολα προγράμματά είναι μία συνηθισμένη κατάσταση.
Πώς μπορείτε να μειώσετε τους ρυθμούς της καθημερινότητας; Ένας τρόπος είναι να πάψετε να είστε «καλοί» και να μάθετε σε λέτε όχι στις καινούργιες δεσμεύσεις. Το όχι, βοηθά στην μείωση των επίπεδων του άγχους και σας δίνει το χρόνο για να κάνετε κάτι που θεωρείτε εσείς πραγματικά σημαντικό. Άλλωστε δεν είναι σημαντικό να ικανοποιείτε συνέχεια τις απαιτήσεις των άλλων, χρειάζεται να ικανοποιείτε και τις δικές σας ανάγκες!

Πώς μπορείτε να βάλετε όρια;  

1.    Απλά πείτε… "Λυπάμαι. Δεν μπορώ να κάνω αυτό που μου ζητάς αυτή τη στιγμή. "
Χρησιμοποιήστε ένα σταθερό τόνο στη φωνή σας και παραμείνετε σταθεροί στην άποψη σας. Αν σας πιέσουν ως προς το γιατί, απάντησε ότι δεν ταιριάζει με το πρόγραμμά σας, και αλλάξτε θέμα. Οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι θα δεχθούν  αυτή την απάντηση και δεν θα σας πιέσουν περαιτέρω γιατί δεν θα θελήσουν να γίνουν αγενείς. Αν όμως συνεχίσουν να επιμένουν, εσείς συνεχίστε να λέτε το ίδιο πράγμα… «λυπάμαι, αλλά αυτό που μου ζητάς δεν ταιριάζει με το πρόγραμμά μου και δεν θα μπορέσω να το κάνω," και προσπαθήστε ξανά να αλλάξετε θέμα. Αν δείτε ότι ο άλλος επιμένει ακόμα, τότε αποχωρείστε. Είναι καλύτερο απ’ το εκνευριστείτε και να θυμώσετε.

2.    Εάν δεν είναι εύκολο να παραμείνετε σταθεροί στην άποψη σας, ή αν ο άλλος είναι πολύ πιεστικός, προσπαθήστε να κερδίσετε χρόνο. Είναι εντάξει να πείτε, "Άσε να το σκεφτώ και θα επικοινωνήσω μαζί σου όταν μπορέσω." Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να αναθεωρήσετε το πρόγραμμά σας, και να κάνετε μία ανάλυση κόστους – οφέλους για να δείτε αν τελικά είναι καλό να πείτε όχι ή ναι. Με λίγα λόγια να δείτε τα υπέρ και τα κατά της κατάστασης και να συμπεριφερθείτε ανάλογα. Να λάβετε όμως υπ’ όψη σας ότι όταν λέτε πάντα ναι στις απαιτήσεις των άλλων τότε οι άλλοι θεωρούν δεδομένο ότι θα τους λέτε συνέχεια ναι… Και αυτό από μόνο του είναι πολύ αγχωτικό…

3.    Αν όμως θέλετε να εξυπηρετήσετε τους άλλους αλλά δεν έχετε χρόνο να κάνετε ότι θέλουν, μπορείτε να τους πείτε "δεν μπορώ να κάνω αυτό που μου ζητάς αλλά θα μπορούσα να κάνω….» και να προτείνετε μία εναλλακτική λύση λιγότερο δεσμευτική για εσάς.
Με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετήσετε τους άλλους – αφού το θέλετε τόσο πολύ- αλλά θα είναι με τους δικούς όρους.

Να θυμάστε όμως ότι η μέρα έχει μόνο 24 ώρες. Χρειάζεται να αφιερώνετε και κάποιες ώρες στον εαυτό σας και να αναγνωρίσετε ότι υπάρχουν όρια για όλα. Και αυτά τα όρια χρειάζεται να τα βάλετε εσείς!