Γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε πρακτική mindfulness?

Γράφει ο/η:    


Το mindfulness συνδέεται με τον διαλογισμό και είναι πολύ βοηθητικό για την συγκέντρωση και την αποφόρτιση. Φανταστείτε να βρίσκεστε σε μία στρεσσογόνο κατάσταση και να ζητάτε διέξοδο, αλλά να μην ξέρετε πώς να ξεφύγετε. Με το mindfulness το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συγκεντρωθείτε σε κάποιο σημείο ή κατάσταση και να βρείτε ηρεμία.
Πώς γίνεται;

1.    Διαλέξτε κάποιο σημείο για να εστιάσετε.

Δεν χρειάζεται να διαθέσετε επιπλέον χρόνο για να αναπτύξετε mindfulness. Τι εννοώ; Διαλέξτε κάποια δραστηριότητα που ήδη κάνετε, κάτι σταθερό και με συχνότητα, όπως το οδήγημα για παράδειγμα ή το καθάρισμα του σπιτιού ή απλά το περπάτημα. Ότι και να επιλέξετε όμως προσπαθήστε να εστιάσετε σ’ αυτό. Δηλαδή να μην επιτρέψετε εξωτερικά ερεθίσματα να διακόψουν την δραστηριότητα σας. Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Κλείστε το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου, το κινητό σας ή βγάλτε απ’ την πρίζα το τηλέφωνο σας. Επιλέξτε μία ώρα που κανείς δεν θα σας ενοχλήσει. Το μεσημέρι για παράδειγμα είναι μία καλή χρονική στιγμή, γιατί συνήθως υπολειτουργούν τα πράγματα. Έτσι δεν θα μπείτε σε πειρασμό να ενδώσετε σε εξωτερικά ερεθίσματα που είναι και το ζητούμενο.

2.    Επικεντρωθείτε στον σημείο εστίασης.

Δηλαδή κάντε απλά αυτό που έχετε επιλέξει να κάνετε και τίποτα άλλο. Όμως αυτή την φορά στρέψτε την προσοχή σας εκεί και μόνο εκεί. Αν επιλέξετε να καθαρίσετε τον χώρο δείτε την δραστηριότητα αυτή με φρέσκια ματιά. Δείτε το χρώμα του πανιού… πώς το νιώθετε στο χέρι σας; Πώς είναι να ξεσκονίζετε την βιβλιοθήκη. Σηκώνεται σκόνη; Και πού πηγαίνει αυτή η σκόνη; Τι ήχους παράγει το ξεσκονόπανο όταν ακουμπάει την βιβλιοθήκη; Τι μυρωδιά έχει το ξύλο όταν το υγρό ξεσκονόπανο περνάει από πάνω του;
Με λίγα λόγια, όλη σας η προσοχή να είναι στραμμένη στο εδώ και τώρα και πουθενά αλλού… Έχετε χρόνο να ανησυχήσετε για οτιδήποτε άλλο αργότερα.

3.    Ζήστε την εμπειρία να βιώνετε αλλά και να χάνετε mindfulness.

Αυτή η διαδικασία είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Καθώς θα κάνετε πρακτική mindfulness θα διαπιστώσετε ότι κριτικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό σας. «Τι βλακείες είναι αυτά που κάνω;» «Είναι σοβαρά πράγματα τώρα αυτά, να μυρίζω το βρεγμένο ξύλο;» και άλλες παρεμφερείς σκέψεις. Μην τις πολεμήσετε. Αφήστε τες να μπουν και να βγουν απ’ το μυαλό σας χωρίς να τις κριτικάρετε καθόλου. Επίσης άλλες σκέψεις του τύπου «Πλήρωσα τον λογαριασμό του τηλεφώνου;» «Τι να μαγειρέψω για το βράδυ;» θα προσπαθήσουν να εισχωρήσουν απρόσκλητες… Ούτε αυτές μην προσπαθήσετε να τις πολεμήσετε. Αφήστε τες ασχολίαστες, χωρίς να επιδιώξετε να βρείτε λύσεις και αφήστε τες να φύγουν με την ίδια ευκολία που εισχώρησαν. Κι αυτό γιατί ότι πολεμάμε γίνεται δυνατότερο!

Όλοι χρειαζόμαστε κάποιες στιγμές ηρεμίας. Δεν χρειάζεται να μεταφερθούμε σε εξωτικά μέρη για να τις αποκτήσουμε… ίσως και να μην μπορούμε. Η λύση για άλλη μία φορά είναι μέσα μας. Ας την χρησιμοποιήσουμε!