Ετοιμάζομαι για διακοπές. Έχω υποχρέωση να φέρω δώρα στους φίλους μου;

Γράφει ο/η:    Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν αρχίσει για τους περισσότερους από εμάς. Οι λεπτομέρειες έχουν κανονιστεί και φύγαμε… Η σκέψη όμως πολλών μένει πίσω, σ’ εκείνους που δεν μπόρεσαν να φύγουν για διακοπές και μας δημιουργεί άγχος.
Για να νιώσουμε καλύτερα αποφασίζουμε να τους πάρουμε ένα δώρο, σαν ένδειξη ότι τους σκεφτόμασταν. Ναι, αλλά τα οικονομικά είναι δύσκολα και το δώρο που θέλουμε να τους κάνουμε χρειάζεται να είναι αντιπροσωπευτικό των συναισθημάτων μας για εκείνους. Πώς θα επιλέξουμε δώρο; Και με τι κριτήρια θα τους το αγοράσουμε;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να φανούν χρήσιμες και για την περίοδο των Χριστουγέννων και όχι μόνο.

1.    Αγοράστε δώρα με… ανάμνηση.

Όταν βρίσκεστε σε κάποιο ελληνικό νησί ή κάποιο εξωτικό μέρος καλό θα ήταν να αγοράσετε κάτι τοπικό, χαρακτηριστικό του μέρους που επισκεφτήκατε. Στην Ελλάδα πολλά μέρη έχουν δικές τους σπεσιαλιτέ, όπως τυρί, μέλι, λάδι, λουκούμια, μπαχαρικά. Είναι βέβαιο ότι αυτά θα τα εκτιμήσουν καλύτερα από κάποιο αναμνηστικό που γράφει “made in China”, ακόμα και αν πρόκειται για τσολιαδάκι ή κάποιο μαντήλι ή παρεό. (Ναι, πολλά τσολιαδάκια κατασκευάζονται στην Κίνα).  Δεν είναι καλύτερα να πάρετε τυριά αν πάτε στην Νάξο ή στην Λήμνο που είναι και φημισμένα σε όλο τον κόσμο από κάτι αδιάφορο; Άλλωστε με αυτή την κίνηση θα έχετε διπλό κέρδος, θα αποδείξετε ότι σκεφτήκατε πολύ το αγαπημένο σας πρόσωπο και ψάξατε για κάτι διαφορετικό και δεύτερο θα ενισχύσετε την τοπική οικονομία, κάτι που είναι πολύ αναγκαίο στην εποχή μας.

2.    Αγοράζουμε με γνώμονα τις ανάγκες του άλλου, όχι τις δικές μας.

Ακόμα κι αν είδατε κάτι που σας ξετρέλανε και θέλετε να το πάρετε οπωσδήποτε για να το κάνετε δώρο, σταματήστε για λίγο και σκεφτείτε αν ταιριάζει στο άτομο που θέλετε να το αγοράσετε. Αν δεν του ταιριάζει μην το πάρετε μόνο και μόνο για να ικανοποιήσετε το δικό σας γούστο. Άλλες ανάγκες έχει ένα νεαρό άτομο και άλλες ένα μεγαλύτερο σε ηλικία. Αφού τα δώρα είναι προσωπικά, καλό θα ήταν να απευθύνονται και στον καθένα ξεχωριστά.

3.    Τα δώρα έχουν συμβολικό χαρακτήρα.
Είπαμε ότι είναι μία δύσκολη οικονομική περίοδο. Αν αποφασίσουμε ότι θέλουμε να αγοράσουμε κάποιο δώρο, ας είναι οικονομικό. Δεν χρειάζεται να βγούμε εκτός του προϋπολογισμού μας απλά για να πάρουμε κάτι ακριβό… Το ακριβό δεν είναι πάντα και καλό. Ένα μικρότερο και φθηνότερο δώρο που θα το έχουμε επιλέξει με γούστο μπορεί να αρέσει περισσότερο στον αποδέχτη του από κάτι ακριβό και απρόσωπο.

Εν κατακλείδι, καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε δώρα, το κάνουμε μόνο αν και εφ’ όσον το θέλουμε. Τα δώρα έχουν σκοπό να δώσουν χαρά στον αποδέκτη αλλά και σε εμάς.. όχι να μας δημιουργήσουν προβλήματα. Γι’ αυτό αν είναι να τα δώσουμε, να τα δώσουμε με την καρδιά μας!