Αλλαγή; Μπορώ να την διαχειριστώ;

Γράφει ο/η:    

Οι διακοπές για τους περισσότερους από εμάς έχουν τελειώσει… έστω και αν πολλοί δεν πήγαμε πουθενά, αλλά μείναμε στην πόλη μας… και τώρα είναι ώρα να επιστρέψουμε στις υποχρεώσεις μας.
Πολλοί έχουν αλλάξει δουλειά και ακόμα περισσότεροι έχουν αλλάξει σπίτι… Προσαρμοζόμαστε άλλωστε ανάλογα με τις δυνατότητες μας κι αυτό είναι το σωστό! Τι συμβαίνει λοιπόν όταν έρχεται η ώρα να πάμε πρώτη μέρα σε μία καινούργια δουλειά ή στο Πανεπιστήμιο, αν σπουδάζουμε; Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τόσο στην ανασφάλεια όσο και το άγχος που κυριαρχεί;

•    Κατ’ αρχήν – το έχουμε πει πολλές φορές και θα το πούμε άλλες τόσες – ψυχραιμία!
Τίποτα δεν μπορεί να λυθεί αν είμαστε σε κατάσταση μεγάλου άγχους. Το αντίθετο μάλιστα θα συμβεί… Οι συμπεριφορά μας θα είναι νευρική και θα έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθουν και οι γύρω μας νευρικοί μαζί μας. Αυτό δεν βοηθάει σίγουρα!

•    Ας γνωριστούμε με τους γύρω μας.
Εντάξει, είμαστε σε ένα καινούργιο περιβάλλον, είτε εργασιακό, είτε εκπαιδευτικό. Ας μιλήσουμε με τους γύρω μας και ίσως ανακαλύψουμε ότι κι αυτοί  έχουν το ίδιο άγχος και τις ίδιες ανησυχίες με εμάς… Αν δείξουμε το φιλικό μας πρόσωπο… ίσως τους καθησυχάσουμε και τους φέρουμε κοντά μας και οι παλαιότεροι μας βοηθήσουν με την πείρα τους και διευκολύνουν τις πρώτες «άχαρες» μέρες μας!

•    Στα διαλλείματα, για φαγητό, καφέ ή οτιδήποτε… αλληλεπιδράστε με τους γύρω σας. Μιλήστε χαλαρά μαζί τους και ρωτήστε τους για τα ενδιαφέροντα τους. Ίσως βρείτε κοινά ενδιαφέροντα και έτσι ο πάγος σπάσει πιο γρήγορα.

•    Φροντίστε τον εαυτό σας, μην τον παραμελείτε!!
Είναι πολύ σημαντική η παρουσία μας να μην είναι παραμελημένη. Ένας άπλυτος και απεριποίητος άνθρωπος μας δημιουργεί την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά από ψυχολογικής πλευράς – και συνήθως είναι αλήθεια – γι’ αυτό φροντίστε να είστε περιποιημένοι, χωρίς υπερβολές και εκκεντρικότητες.

•    Κοιμηθείτε, ξεκουραστείτε και περπατείστε!
 Ένας καλός ύπνος και μία όμορφη βόλτα βοηθάνε πολύ στην εκτόνωση, την οποία σίγουρα όλοι έχουμε ανάγκη… Η ξεκούραση είναι βασική για την σωματική και πνευματική μας ευημερία. Μην την παραμελούμε λοιπόν, γιατί «δεν έχουμε χρόνο για εμάς»… Ας βρούμε ποιοτικό χρόνο καθημερινά και ας τον αφιερώσουμε στον εαυτό μας! Είναι βασικό για τον αυτοσεβασμό μας!