Διακοπές, μία περίοδος ξεκούρασης και χαράς. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε να γίνει εφιάλτης;

Γράφει ο/η:    




Όλο τον χρόνο σκεφτόμαστε τις διακοπές. Ονειρευόμαστε την στιγμή που θα βρεθούμε στο αγαπημένο μας μέρος και θα χαλαρώσουμε είτε στα δροσερά νερά κάποιας θάλασσας, είτε στην ομορφιά κάποιου βουνού. Τι γίνεται όμως όταν οι διακοπές τελειώνουν και δεν έχουμε υπολογίσει σωστά τα πράγματα; Μήπως οι συνέπειες είναι μεγαλύτερες απ’ ότι η χαρά που μας προσέφεραν;

Τι χρειάζεται να κάνουμε λοιπόν για να μην μετανιώσουμε μετά;

1. Σωστούς οικονομικούς υπολογισμούς.
Ναι, εντάξει… «μία ζωή την έχουμε», «αν δεν ξοδέψουμε τώρα που είμαστε σε διακοπές, πότε θα ξοδέψουμε» είναι σίγουρα μερικές από τις σκέψεις που είναι συνυφασμένες με τις διακοπές… Όμως, μήπως θα ήταν καλύτερο να κάναμε έναν προϋπολογισμό για τα χρήματα που σκοπεύουμε να ξοδέψουμε ώστε να έχουμε μία ιδέα και ένα όριο; Αν στην παρέα υπάρχουν παιδιά, σίγουρα θα ζητούν διάφορα πράγματα… όπως παγωτά, παιχνιδάκια, γλυκάκια και διάφορα άλλα. Καλό θα ήταν να έχουμε υπολογίσει ένα χρηματικό ποσό για  αυτά τα έξτρα… Αυτό θα μας βοηθήσει να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, τόσο κατά την διάρκεια, όσο και μετά τις διακοπές… Θα μας βοηθήσει να γλυτώσουμε το νοίκι και τον λογαριασμό της ΔΕΗ - που έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να πληρωθούν – από το να γίνουν ποτά, φαγητά και αναμνηστικά. και αυτό σημαίνει διπλές θυσίες αφού τα χρήματα πρέπει να βρεθούν. Αξίζει ο κόπος λοιπόν;

2. Ας γυμναστούμε.
Η θάλασσα ή το βουνό είναι τα ιδανικά μέρη για άθληση ή γύμναση. Δεν υπάρχει καλύτερη γυμναστική από το κολύμπι ή την πεζοπορία μέσα στο βουνό. Όσο είμαστε στην πόλη δεν έχουμε την δυνατότητα να τα απολαύσουμε και πολλές φορές πληρώνουμε μεγάλα ποσά σε γυμναστήρια.  Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν την ευκαιρία και ας προσφέρουμε απόσυμφόρεση  στους εαυτούς μας μέσα από την άθληση. Εντάξει, καλή η ξαπλώστρα αλλά 40 λεπτά κολύμπι μέσα στην μέρα, έστω και σπαστά σε  δύο 20λεπτα είναι ότι καλύτερο για την ψυχή και το σώμα. Έτσι δεν θα έχουμε και τύψεις για το έξτρα φαγητό που θα φάμε.

3. Ας επιστρέψουμε απ’ τις διακοπές σε εύλογο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστούμε για την δουλειά.
Πολλοί από εμάς επιστρέφουν απ’ τις διακοπές  Κυριακή αργά το βράδυ για να πάνε στην δουλειά την Δευτέρα το πρωί. Αυτό δεν είναι πάντα καλό, γιατί δεν δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να προσαρμοστεί  για την δουλειά με αποτέλεσμα να έχουμε νεύρα, απογοήτευση, εκνευρισμό και φυσικά πολύ στρες. Ας υπολογίσουμε λοιπόν μία μέρα τουλάχιστον για έναν καλό ύπνο, για να ξεκουραστούμε και να αδειάσουμε τις βαλίτσες μας πριν επιστρέψουμε στην εργασία μας.

Ένας καλός σχεδιασμός λοιπόν θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε το άγχος τόσο στην διάρκεια των διακοπών όσο και μετά. Δεν θα μας πάρει πολύ αλλά σίγουρα θα μας γλυτώσει από τα χειρότερα. Καλές διακοπές!!!